Ingezonden persbericht


Persbericht

Alkmaar, 17 november 2008

Bedrijfsleven vraagt om X-factor

De provincie Noord-Holland moet in haar onderzoek naar de bereikbaarheid tussen IJmond (rijksweg A9) en Zaanstreek (rijksweg A8) een X-factor toevoegen door de regio Alkmaar te betrekken. Deze dringende oproep doet VNO-NCW West.

Tijdens een onlangs gehouden informatieavond bleek dat de Alkmaarse regio niet op de hoogte is van de provinciale plannen voor het gebied tussen de A9 en A8, terwijl in Alkmaar, Castricum en Heerhugowaard juist veel mensen wonen die iedere dag naar hun werk in de Amsterdamse regio rijden. Deze mensen zijn nog op geen enkele wijze bij het onderzoek van de provincie naar een betere bereikbaarheid betrokken. Het bedrijfsleven in Noord-Holland roept daarom de provincie én de drie regio's Zaanstreek, IJmond en Noord-Kennemerland op samen te werken bij het kiezen uit de verschillende varianten voor een betere bereikbaarheid en de financiering daarvan.

Het regionale bedrijfsleven vraagt al jaren om een goede verbinding tussen het einde van rijksweg A8 (ten zuiden van Krommenie) en rijksweg A9. De ruim vier kilometer die de twee snelwegen scheidt, wordt nu verbonden door de provinciale weg (N203) die dwars door Krommenie gaat. De leefbaarheid en de veiligheid in dit dorp gaat hard achteruit. Maar ook het bedrijfsleven in de omliggende gemeenten ondervindt schade van het ontbreken van een snelwegverbinding. Daarom zou de A8 op de A9 moeten aansluiten, zodat de tweede ring rondom Amsterdam wordt gecompleteerd. Bovendien biedt zo'n oost-westverbinding boven het Noordzeekanaal de economische centra Zaanstreek, IJmond en Alkmaar economische groei. En er komt meer ruimte op het zuidelijk deel van de A9, wat weer tot een betere bereikbaarheid van IJmond leidt. Gelet op de toekomstige woningbouwplannen en ontwikkeling van bedrijventerreinen in de Alkmaarse regio dient ook de bereikbaarheid naar het zuiden van de provincie te worden verbeterd.

Het bedrijfsleven juicht het initiatief van de provincie toe om het onderzoek naar de betere bereikbaarheid in de regio uit te voeren, temeer daar Rijkswaterstaat dit geen prioriteit wil geven. VNO-NCW West heeft de verbinding A8 -A9 omgedoopt tot XYZ-route, analoog aan de AZ-route (Alkmaar-Zwolle). IJ, de IJmond, en Z, de Zaanstreek, hebben de X-factor nodig: de Alkmaarse regio.