Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Inzet van huisdieren

In zorginstellingen in IJsselmonde

De ouderenzorgorganisaties Laurens, De Stromen Opmaat Groep en Stichting ZorgDier Nederland starten samenwerking op het gebied van de activerende en therapeutische inzet van huisdieren ten bate van Rotterdamse bewoners.

Huisdieren hebben een belangrijk effect op de kwaliteit van het leven van hulpbehoevende mensen, zoals oudere bewoners van zorginstellingen. Veel ouderen hebben eerder een huisdier thuis gehad en moeten het nu zonder het gezelschap van hun vroegere maatje stellen. Stichting ZorgDier Nederland zorgt er voor dat professioneel opgeleide vrijwilligers en hun huisdieren (meestal honden) als zorgdierteams deze mensen wekelijks op een veilige en verantwoorde wijze gaan bezoeken. Het effect is enorm! Dit werd recentelijk bevestigd door onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Hierbij werd de positieve invloed van het bezoek aan patiënten met een hond of kat overduidelijk aangetoond (Dr. M.J. Enders-Slegers, zie voetnoot). Mensen kijken uit naar het bezoek van het zorgdierteam en laten in veel gevallen een duidelijk zichtbare vooruitgang zien op allerlei gebieden, zoals beweging, kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit, zintuigen, gedrag, zelfvertrouwen, motivatie, concentratie en stressgevoeligheid.

Voor het project in Rotterdam hebben zich reeds een aantal enthousiaste vrijwilligers met hun huisdieren opgegeven. Laurens, De Stromen Opmaat Groep en ZorgDier zijn nog op zoek naar extra vrijwilligers en goed gesocialiseerde huisdieren die interesse hebben om hieraan mee te werken. Ook sponsors die willen helpen zijn uiteraard van harte welkom! Stichting ZorgDier Nederland is geheel afhankelijk van donaties en sponsoring.

Contactpersoon Stichting ZorgDier Nederland: Jan van Summeren, telefoon 06 3004 8627 Email: secretariaat@zorgdier.nl. Zie ook www.zorgdier.nl.