Gemeente Gouda


Goudse cijfers over veiligheidsbeleid (14-11-2008)

De voortgangsrapportage van het Integraal Veiligheidsbeleid is gereed. De uitvoering van het actieplan 2008-2009 van het integraal veiligheidsbeleid verloopt goed. Onder het motto 'Gouda veilig dat doen we samen!' hebben gemeente, politie, bewoners en andere partners zich ingezet om Gouda veiliger te maken. Burgemeester Cornelis zegt blij te zijn met de geboekte resultaten maar spreekt ook zijn zorg uit over de nieuwe overlastgevende groep Marokkaanse jongeren.

Uit het incidentoverzicht van de politie blijkt dat de daling van het aantal incidenten nog steeds doorzet. Ten opzichte van de eerste acht maanden van 2007 is het totaal aantal incidenten in diezelfde periode in 2008 licht gedaald. De daling is vooral terug te zien bij incidenten zoals woninginbraken, diefstal en diefstal uit auto's. Tevens is ook een lichte daling zichtbaar bij geweldsincidenten, in tegenstelling tot de landelijke tendens waarbij geweld steeds meer is gestegen. De politie voert een analyse uit op de geweldcijfers voor Gouda, waarna een plan van aanpak wordt opgesteld. Opvallend is de stijging van vernielingen maar ook over heel 2008 een daling van de jongerenoverlast van 976 in 2007 naar 829 in 2008.

Nieuwe maatregelen overlast in Gouda Oost

Om de veiligheidssituatie in de wijk Oosterwei te verbeteren heeft de gemeente Gouda een plan gemaakt voor de aanpak van Gouds Marokkaanse probleemjongeren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aanpakken van de harde kern via gezinscontracten, onder toezichtstelling, versnelde sloop van woon-winkelstrip aan de Rijkestraat, nieuwe bevoegdheden voor de burgemeester, uithuisplaatsing, specifieke aandacht voor 8 tot 16 jarigen en gezinsmanagers die helpen bij de opvoeding. In essentie is het plan een voortzetting van de ingeslagen weg vanuit het integraal veiligheidsbeleid en het leefbaarheidsprogramma. Burgemeester Cornelis spreekt over een `schep er boven op'.

Cameratoezicht

Sinds januari 2006 is op een aantal plaatsen in de Goudse binnenstad cameratoezicht. Als opsporingsinstrument heeft cameratoezicht vooral geleid tot een verhoging van de geregistreerde incidenten, zoals geweldsincidenten tijdens het uitgaan of overtredingen zoals wildplassen. Doordat deze delicten letterlijk in beeld komen, kan er direct worden opgetreden door de politie. In juni 2008 is tijdelijk cameratoezicht ingesteld bij de Jan Ligthartschool. In Gouda Oost is het cameratoezicht gefaseerd afgebouwd na een langdurig stabiele situatie. Sinds de overlast deze zomer van een nog onbekende groep kinderen, is besloten het mobiele cameratoezicht weer in te stellen.

Samen werken aan veiligheid

Aan de hand van vier deelgebieden werkt de gemeente samen met de politie en andere partners aan diverse projecten om de veiligheid te verbeteren. De deelgebieden zijn veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugdveiligheid en fysieke veiligheid. In het voorjaar hebben de veiligheidspartners de samenwerking beklonken door ondertekening van verschillende convenanten.

Samen met ondernemers is dit jaar de tweede ster voor het Keurmerk Veilig Ondernemen behaald voor de binnenstad. Ook is door de verschillende partners in de Kwalititeitskring Veilig Uitgaan een nieuw convenant Veilig Uitgaan ondertekend. Samen met bewoners is hard gewerkt aan diverse gebiedsgerichte aanpakken zoals in Gouda Oost, Korte Akkeren, Plaswijck en het Driewegplein. Ook aan de oplossingen voor jongerenoverlast wordt samengewerkt met professionals.

Ook de voortgang in het project Schoolveiligheid is positief: alle scholen uit het voortgezet onderwijs hebben een veiligheidsplan en kunnen nu aan de slag met het keurmerk schoolveiligheid.

Burgernet

Op 29 september 2008 is het pilotproject Burgernet van start gegaan. Burgernet is een unieke samenwerking van inwoners, politie en gemeente. Het doel van Burgernet is om als het er op aan komt effectiever te kunnen zoeken naar bijvoorbeeld personen of voertuigen.Het aantal aanmeldingen staat inmiddels op 2500. Op 6 november j.l. heeft de eerste burgernetactie in Gouda plaatsgevonden. Meer informatie over burgernet staat op www.burgernet.nl.


---