Provincie Limburg

Persberichten

KinjerKultuurpries 2008 voor kinderkunstroute: 'de prentepaal' De winnaars van de KinjerKultuurpries 2008 zijn de kinderen van basisschool Heilig Hart uit Stevenweert en basisschool H. Moeder Magdalena uit Ohe en Laak voor het project kinderkunstroute de prentepaal dat zij in samenwerking met de Stichting Catharijn hebben gerealiseerd. Gedeputeerde Odile Wolfs maakte dat zondag 16 november tijdens de Dag van de Rechten van de Jeugd in de Maaspoort in Venlo bekend. De eerste prijs bestaat uit een wisselkunstwerk plus een bedrag van 1.000, -.

Vanuit de bezoeken en ervaringen in het Streekmuseum schreven en tekenden de kinderen op basis van historische feiten, hun streekeigene verhalen in houten prentboeken. Gedeputeerde Odile Wolfs: Jullie creëerden met dit project een ongelooflijke creatieve kijk op jullie eigen regionale en lokale Culturele erfgoed. Het project viel zelfs professor Gerard Rooijakkers van het Meertens Instituut in Amsterdam op. Hij nodigde jullie uit voor een bezoek aan zijn instituut in Amsterdam dat zich bezighoudt met onderzoek naar Nederlandse taal en cultuur. Proficiat, het is een schitterend project geworden met de complimenten voor de bevlogen inzet van de stichting Catharijn..

De tweede prijs is voor Basisschool Wyck uit Maastricht met het kunstproject: de Rembrandtweek. Zij hebben een geldbedrag van 700, - ontvangen. Het project was verdeeld over alle leerjaren/groepen. In workshops mochten leerlingen zelf kiezen in welke kunstdiscipline zij zich wilden verdiepen; Drama, Beeldend werken, Film/fotografie, Dans of Muziek. Hiervoor kregen ze naast de hulp van leerkrachten ook hulp van professionals en studenten van het ABKM en het conservatorium.

De derde prijs is voor het project zit er ook muziek in jou..?. Ilse, Maartje, Joyce, Annika, Moniek en Joost zitten in groep 8 van de Basisschool Maria te Oirlo. Ze zijn ook lid van de jeugdfanfare van muziekvereniging Ons Genoegen. Om andere kinderen te laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken hebben ze zelf een film en videoclip gemaakt ter promotie van hun grote hobby, de blaasmuziek. Zij hebben een geldbedrag van 500, - gekregen.

Er waren dit jaar 20 inzendingen voor de KinjerKultuurpries. En allemaal van hoge kwaliteit. De jury heeft bij de selectie vooral gelet op de culturele, kunstzinnige of maatschappelijke waarde, de presentatie, de zelfwerkzaamheid en de betrokkenheid van de kinderen bij het project.

De winnaars van de KinjerKultuurpries 2008

17-11-2008 11:35