Gemeente Maastricht

Reactie Burgemeester Leers op rapport Fijnaut/De Ruyver naar de gezamenlijk beheersing van drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas/Rijn

Burgemeester Leers heeft respect en waardering voor het gedegen werk dat op korte termijn door beide wetenschappers is gerealiseerd. De verdienste van het rapport is dat het onderstreept dat het softdrugsprobleem breed wordt gevoeld en massief is. Leers is het eens met de opmerking van gouverneur Steve Stevaert dat het nu niet langer een Maastrichts probleem betreft, maar dat het een probleem is van de regio.

Beide wetenschappers hebben ook een realistisch rapport opgesteld. Omdat onderkend wordt dat diverse rapporten van de Verenigde Naties en de Europese Unie overduidelijk aantonen dat overal in de wereld grote hoeveelheden natuurlijke en synthetische drugs aanwezig zijn en dat alle pogingen om de productie, de handel en de distributie van/in drugs aan banden te leggen slechts een beperkt resultaat hebben. Bovendien is een resultaat slechts haalbaar als het een gezamenlijke aanpak betreft. Het rapport is ook realistisch omdat het onderkent dat alle omringende landen een min of meer convergerend drugsbeleid voeren, met uitzondering van de coffeeshops.

Voor wat betreft het coffeeshop-/gedoogbeleid deel ik de opvatting van beide wetenschappers dat het gedoogbeleid na 30 jaar kraakt in haar voegen en dat de negatieve effecten de positieve overschaduwen. Afschaffen van het gedoogbeleid en het terugdringing van het aantal coffeeshops, zonder daarbij een veilig alternatief te bieden geeft extra energie aan de motor van de illegale handel. Daarentegen is het terugdringen van het aantal wel een middel om de aanzuigende werking te verminderen. Het spanningsveld tussen deze aspecten zullen door middel van nader onderzoek in kaart worden gebracht, waarvoor de nationale overheid haar verantwoordelijkheid dient te nemen. Graag sluit ik aan bij de constatering van beide wetenschappers dat wat in 30 is gegroeid niet een klap kan worden rechtgezet. Daar is goede afstemming en samenspraak voor nodig. In dat verband doe ik een appel op het rijk, conform het gestelde in het regeerakkoord.

Voor de tussentijd zal in redelijkheid en in gezamenlijk overleg gezocht moeten worden naar maatregelen om de overlast te verminderen. Niemand kan het Maastricht kwalijk nemen dat het daarbij zoeken naar oplossingen. De mogelijke verplaatsing van een aantal coffeeshops naar de randen van de stad heeft volgens Fijnaut en De Rijver dan ook zeker zin.

Conform de adviezen van Fijnaut en De Ruyver heeft burgemeester Leers de raad reeds voorgesteld om bij de uitwerking van het spreidingbeleid te beginnen met de inrichting van twee coffeecorners, waarvan slechts een aan de grens met Eijsden/Belgische buurgemeente. Als nieuw element zal hij de raad voorstellen om bij de uitvoering een Euregionale begeleidingscommissie.