BDO Accountants & Adviseurs


Onderzoek: Woningcorporaties hanteren nauwelijks prestatiegericht beoordelings- en beloningsbeleid voor bestuurlijke top

Van prestatiegericht beoordelen en belonen is op dit moment nauwelijks sprake binnen de bestuurlijke top van woningcorporaties. Dit blijkt uit het Trendbericht arbeidsvoorwaarden 2007, Directie en MT Woningcorporaties, dat is opgesteld door BDO CampsObers Adviseurs Personeel & Organisatie. Onderzoek laat zien dat 92% van de ondervraagde corporaties momenteel geen prestatiegericht beoordelings- en beloningsbeleid toepast.

`Als gevolg van de huidige krappe arbeidsmarkt, verzakelijking en toenemende vergrijzing staat het `vinden en boeien' van sleutelfunctionarissen steeds hoger op de managementagenda', stelt Erik Schijvens, senior manager van BDO CampsObers Adviseurs Personeel en Organisatie. Uit het onderzoek van BDO blijkt dat dit echter nog niet het geval is voor woningcorporaties. Slechts 8% van hen zegt een specifiek beloningsbeleid te hanteren voor bestuurders en hoger management.

Het achterwege blijven van prestatiegericht beloningsbeleid binnen woningcorporaties is een opmerkelijk gegeven, meent Erik Schijvens. Volgens hem hebben ontwikkelingen als de code Tabaksblat, de commissie Glasz en de invoering van het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) ervoor gezorgd dat prestaties inzichtelijker zijn geworden en feitelijk onderdeel uitmaken van het corporatiebeleid. Dit heeft ertoe bijgedragen dat verantwoordelijkheden voor bestuurders en hoger management een verzwaring hebben ondergaan. `Genoeg redenen om prestatiegericht beoordelen en belonen voor bestuurders en hoger management op de agenda te zetten', aldus Schijvens.

Secundair beloningsbeleid
Uit analyse van het arbeidsvoorwaardenpakket waarover de bestuurlijke top van corporaties beschikt, blijkt ook een aanzienlijk verschil te bestaan tussen de toegekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Een opvallend element hierin is de auto van de zaak. Waar ruim de helft van de bestuurders de beschikking heeft over een auto van de zaak, geldt dit slechts voor eenderde van het hoger management. Onderzoek wijst verder uit dat het merendeel van de ondervraagden vindt dat berijders een volledige keuzevrijheid ten aanzien van het merk en type moeten hebben. `Een BMW-5 serie lijkt geen probleem te zijn, maar de praktijk wijst anders uit', zegt Schijvens. `De maatschappelijke doelstellingen en een zekere behoudendheid binnen de sector leiden ertoe dat auto's uit de duurdere categorie toch nog geen gemeengoed zijn.'

Dat corporaties helder en transparant beleid moeten voeren, blijkt uit het feit dat ruim de helft van de corporaties vindt dat het arbeidsvoorwaardenpakket van zowel bestuurder als hoger management bekend moet zijn bij de medewerkers van de organisatie. Bovendien stelt 82% van de corporaties dat zij belang hecht aan de openheid omtrent prestatieafspraken die door de Raad van Commissarissen met de bestuurder zijn gemaakt.

Over het onderzoek
BDO CampsObers Personeel & Organisatie B.V. heeft ook dit jaar onderzoek uitgevoerd naar de beloning van bestuurders en hoger management binnen woningcorporaties. Het onderzoek wordt jaarlijks herhaald. In het onderzoek wordt de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket van bestuurders en hoger management van woningcorporaties onderzocht. Daarnaast is een opiniepeiling uitgevoerd waarbij de respondenten hebben kunnen reageren op diverse stellingen. Bestel het gehele onderzoek hier...

Profiel BDO CampsObers Personeel & Organisatie B.V. Met een honderdtal corporaties als klant behoort BDO tot de derde grootste accountants- en adviesbureau in de sector. Onze multidisciplinaire kennis en ervaring hebben wij gebundeld binnen de Branchegroep Woningcorporaties, waarin ervaren deskundigen op het gebied van Personeel & Organisatie, arbeidsrecht, accountancy, belastingadvies, bedrijfskunde/economie en IT werken aan praktische en werkbare oplossingen voor diverse klantenvragen. Vanuit dit uitgebreide kennisnetwerk ondersteunen wij dagelijks corporaties bij uiteenlopende aspecten van de bedrijfsvoering. Bron:
BDO CampsObers Personeel & Organisatie BV Datum:
17-11-2008 12:14
Contactpersoon
Daan van den Broek (040) 269 81 37