Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Antwoord op Kamervragen over de kweek van tilapia


17 november 2008 - kamerstuk

Directie Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

4 november 2008 2080904430 Viss. 2008/5747
17 november 2008 onderwerp bijlagen

Kamervragen over de kweek van tilapia

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Polderman (SP) over de kweek van tilapia.


1
Is het bericht waar dat de proefprojecten met duurzame kweek van de vissoort tilapia zijn mislukt? 1)

Nee, het project is niet mislukt. De doelstelling was de ontwikkeling van een duurzame, vraaggestuurde productieketen voor kweekvis, waarbij de kweek van vis, de verwerking van het product, en de vermarkting geïntegreerd zijn binnen dezelfde keten. Hierin is het project geslaagd. Ook de gestelde technische doelen zoals groei, voederconversie, productiviteit, minimalisatie van water- en energieverbruik, en milieukeurcertificering zijn gerealiseerd. Helaas is de marktdoelstelling, het afzetten van 3000 ton duurzaam Ministerie van Landbouw, gekweekte tilapia niet gerealiseerd vanwege de ongunstige marktontwikkelingen Natuur en Voedselkwaliteit (lage koers van de US Dollar en hoge kosten voor het voer). Directie Visserij
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401 2
2500 EK 's-Gravenhage Is de mislukking puur economisch van aard of zijn er (milieu)technische redenen om het Telefoon: 070 - 3786868 project als mislukt te beschouwen? Kan de Kamer inzage krijgen in evaluatierapportages Fax: 070 - 3786100 van het project?.

Zoals bij antwoord 1) aangegeven zijn er geen (milieu) technische redenen om het project als mislukt te beschouwen, maar betreft het vooral tegenvallende marktontwikkelingen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
17 november 2008 Viss. 2008/5747 2

3
Is de alternatieve vis, de Afrikaanse meerval `Claresse', even duurzaam te kweken als de plantetende soort tilapia? Zo neen, hoe verhouden de negatieve externe effecten zich tot elkaar?

Volgens informatie van de betreffende kweker scoort de Claresse (een kruising van twee meervalsoorten) op aspecten van energie- en waterverbruik beter dan tilapia. In het voeder voor Claresse is (nog) een grotere hoeveelheid vismeel nodig in vergelijking met tilapia. Dit wordt echter gecompenseerd door een betere voederconversie, waardoor er minder kilo voer nodig is om een kilo Claresse te kweken.

4
Is subsidie voor de kweek van de Claresse te rechtvaardigen vanuit milieuprestaties? Zo neen, op grond waarvan vindt subsidiëring dan wel plaats?

Er is geen subsidie door het ministerie van LNV verstrekt voor de kweek van Claresse. Overigens is de kweek van Claresse, mede gezien bovengenoemde milieuaspecten, inmiddels voor het milieukeurmerk gecertificeerd.

5
Welke negatieve effecten voor het vissen op zee zijn te verwachten als de viskweek op land geen succes blijkt te zijn?

De groei van duurzame viskweek op land kan de druk op wilde bestanden verminderen en daarmee een bijdrage leveren aan het instandhouden van aquatische ecosystemen.

6
Welke consequenties heeft het mislukken van het experiment voor de bedrijfsvoering van de deelnemers? Krijgen zij, indien het mislukken hen in financiële moeilijkheden brengt, steun bij omschakeling?

Door het niet kunnen realiseren van de gewenste afzetprijzen zijn in de keten verliezen geleden. De ketenpartners hebben dit tot op heden samen opgebracht via aanvullende financiering. Ik ben niet voornemens specifieke financiële steun te verlenen aan de betrokken ketenpartners.


1) FD.nl, 29 oktober 2008: `Miljoenenproject duurzame vis mislukt'

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --