Werkgeversvereniging AWVN

Vergunningsplicht Roemeense en Bulgaarse werknemers blijft

Datum: 15 november 2008

De grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers blijven voorlopig dicht. Minister Donner (Sociale Zaken) heeft besloten dat Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari nog steeds een werkvergunning nodig hebben om in Nederland te kunnen werken.

Aanvankelijk was het plan om vanaf volgend jaar de vergunningplicht voor deze arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten te schrappen. Maar het afgelopen jaar heeft een meerderheid van de Tweede Kamer aangedrongen een pas op te plaats te maken met het toelaten van Oost-Europees personeel, omdat er nog veel problemen zijn met de uitbuiting en huisvesting van de vele Poolse werknemers in ons land.

Donner stuurt volgende week een brief naar de Kamer waarin hij zegt in ieder geval tot 1 juli 2009 de grenzen dicht wil houden voor Roemenen en Bulgaren. Volgens de bewindsman is het gezien de verslechterende economie niet verstandig om meer Oost-Europees personeel makkelijker toe te laten. Daarbij wijst hij erop dat omringende landen waarschijnlijk ook de grenzen gesloten houden.