Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 17 november 2008

Kenmerk 222

Amsterdammers vinden voldoende rust in de stad

De meerderheid van de inwoners van Amsterdam kan een rustige plek in hun woonomgeving vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeentelijke Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) naar de beleving van stilte in de stad. Duizend Amsterdammers werkten aan dit onderzoek mee. De helft van de ondervraagden vindt dat ze in een rustige buurt woont. De Europese Richtlijn Omgevingslawaai is de directe aanleiding voor het onderzoek en voor de bijhorende actie 'Stille Plekken'.

De helft van de ondervraagden vindt dat ze in een rustige buurt woont en 82% kent een stille plek in de woonbuurt. In het centrum zijn dat er wat minder, maar ook daar weet 63% een rustige plek te noemen. Het meest genoemd werden: het Begijnhof, gevolgd door het Vondelpark, de Sloterplas of het Sloterpark, en het Westerpark. De helft van de respondenten bezoekt de genoemde plek wekelijks. In 95% gaat het om groene of waterrijke gebieden. Overigens weet 20% van de ondervraagden geen stille plek te noemen. Stille plekken worden belangrijk gevonden: 75% hecht eraan. De behoefte aan stilte en rust is vooral afhankelijk van leeftijd: jonge mensen hechten minder waarde aan stilte in de buurt of de stad dan mensen van middelbare leeftijd en ouder. Bij jonge mensen speelt de dagelijkse drukte wel een rol in de waardering voor rust: jonge mensen met een druk leven vinden stilte belangrijker dan jonge mensen met genoeg vrije tijd.

Stille Plekken
Bij de meting van stille plekken is niet gelet op decibellen, maar op de beleving van stilte en rust in de stad door de mensen die er wonen. Naast dit onderzoek is ook de actie `Stille Plekken' gehouden. Op de website www.amsterdam.nl/stilleplekken is informatie te vinden over stilte in de stad.

Achtergrond
Aanleiding voor het onderzoek en de actie is de Europese Richtlijn Omgevingslawaai die onder meer aangeeft dat overheden actieplannen moeten maken waarin staat hoe stille gebieden beschermd kunnen worden. Het gaat dan vooral om stedelijke gebieden. Buiten de stadscentra bestaan al de bekende `stiltegebieden'. Verder hebben gemeenten de mogelijkheid om stille gebieden in de stad aan te wijzen en te beschermen. Twee jaar geleden bracht de Gezondheidsraad het advies `Stille gebieden en gezondheid' uit. Daarin staat dat stille gebieden geluidhinder en andere vormen van stress kunnen compenseren. Het advies wijst op het belang van stille plekken voor de gezondheid. Stilte is steeds minder te vinden in Nederland.

Vervolg
De komende tijd wordt bekeken hoe stille plekken in Amsterdam beschermd kunnen worden. In de eerste helft van 2009 verschijnt een kaart waarop alle stille plekken worden aangegeven. Het onderzoek van O+S is te vinden op www.amsterdam.nl/stilleplekken.

Pb-222

.

17 november 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 222 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2