Ingezonden persbericht


PERSBERICHT MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM+

Lancering HFL Kanker Researchfonds

Opening Maastricht UMC Oncologiecentrum

Maastricht, 17 november 2008 - Het Maastricht UMC Oncologiecentrum wordt op vrijdag 21 november feestelijk geopend. Het Oncologiecentrum is volgens een geheel nieuw concept opgezet, met inbreng van patiënten. Belangrijkste kenmerk is dat het Oncologiecentrum multidisciplinair is: in de polikliniek is de zorg rondom patiënten met kanker georganiseerd. Artsen en faciliteiten zijn fysiek samengebracht, patiënten hoeven niet meer naar verschillende afdelingen toe. Door zorg te dragen voor een goede logistiek komen diagnose en behandeling sneller beschikbaar voor patiënten.

Met de realisatie van het Oncologiecentrum komt een lang gekoesterde wens van de oncologen in Maastricht uit. Prof.dr. Maarten von Meyenfeldt, directeur-bestuurder van het centrum: "De droom om een Oncologiecentrum te bouwen, komt voort uit het feit dat de zorg voor patiënten met (verdenking op) kanker voorheen erg versnipperd was. Veel afdelingen in ons ziekenhuis hielden zich met de diagnose en behandeling van kanker bezig. Daardoor was het lastig om de patiënt écht centraal te stellen. Nu is er één fysiek punt binnen het Maastricht UMC+ waar alle poliklinische zorg en kennis op het gebied van kanker samenkomen."

Ontmoetingscentrum
De fysieke bundeling van artsen en faciliteiten op één plek is bij patiënten al bekend onder de naam 'Kankercentrum'. Op verzoek van de patiënten verandert die naam nu in Maastricht UMC Oncologiecentrum. Patiënten vonden de naam wel duidelijk, maar erg confronterend. Bij de totstandkoming van het centrum hebben de patiënten vanaf het begin een grote rol gehad. Zij hebben meegedacht over de inrichting, uitstraling en dienstverlening. Het sfeervolle Ontmoetingscentrum, naast de polikliniek, is bijvoorbeeld vormgegeven op basis van de wensen van de patiënten. In dit Ontmoetingscentrum kunnen ze terecht voor informatie of voor een gesprek met een patiëntenvoorlichter. In het Oncologiecentrum hebben ook maatschappelijk werkers, psychologen, patiëntenverenigingen, revalidatieprogramma's en andere vormen van zorgverlening een vaste plek.

Expertise
Kenmerkend voor het Oncologiecentrum is dat preventie, diagnostiek, behandeling, nazorg en palliatieve zorg per tumorcategorie zijn georganiseerd. Dat betekent dat per tumorsoort een team van professionals klaar staat om diagnose en behandeling zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. De opzet van het Oncologiecentrum is ook zodanig dat wetenschappelijk onderzoek direct aansluit op en beschikbaar is bij de behandeling van patiënten. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met GROW en CAPHRI, onderzoeksinstituten van de Universiteit Maastricht. Door kennis en kunde op deze manier bij elkaar te brengen wil het Maastricht UMC Oncologiecentrum voor Limburg en Zuid-Oost Brabant fungeren als kennis- en expertisecentrum.

HFL Kanker Researchfonds
Om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken hebben het Maastricht UMC+, Health Foundation Limburg (HFL) en KWF Kankerbestrijding het HFL Kanker Researchfonds opgericht. Het doel van dit fonds is om in de eigen regio geld en middelen op te halen voor topklinisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kanker. Onderzoek dat via het Oncologiecentrum dus terugvloeit naar de behandeling van patiënten. Het HFL Kanker Researchfonds wil in Limburg en Zuid-Oost Brabant ook de betrokkenheid van mensen bij het thema kanker vergroten. In de weken die volgen op de opening van het Oncologiecentrum start het fonds met donateursacties via telemarketing en straatwerving.

Openingssymposium
De opening van het Maastricht UMC Oncologiecentrum op 21 november vindt plaats tijdens een symposium in het MECC in Maastricht. Tijdens dit symposium staan de Maastrichtse speerpunten in oncologische patiëntenzorg en onderzoek centraal. Ook worden een film en een brochure gepresenteerd. Het HFL Kanker Researchfonds presenteert zichzelf en maakt bekend welke bekende Limburger ambassadeur van het fonds is. Het symposium in het MECC begint om 12.00 uur. De openingshandeling is rond 17.00 uur gepland. Gouverneur Frissen zal samen met dhr. Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van het MUMC en enkele vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen een beeld onthullen.


---