Gemeente Den Haag

Berging Engelse bommenwerper uit WOII

In verband met de bouw van een villawijk rond de Uithofslaan is onderzoek gedaan naar de vermoedelijke aanwezigheid van het wrak van een Engelse bommenwerper in het gebied. Inmiddels is daadwerkelijk een toestel van het type Bristol Blenheim IV aangetroffen.

Het toestel is in de meidagen van 1940 gecrasht, waarbij de drie bemanningsleden zijn omgekomen. De gesneuvelde militairen liggen begraven op de algemene begraafplaats Westduin. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft opdracht gegeven de restanten van de bommenwerper te bergen.

Bergingswerkzaamheden
De bergingswerkzaamheden beginnen op 17 november en duren een week. Hoewel de kans op aanwezigheid van explosieven in het wrak minimaal is, kan dit niet volledig worden uitgesloten.
De berging wordt uitgevoerd onder regie van de
Vliegtuigbergingsofficier van het Logistiek Centrum Woensdrecht, een onderdeel van Defensie en bestaat uit het zorgvuldig afgraven van de grond en het verwijderen van de restanten van de Blenheim IV. Uitgangspunt is dat omwonenden zo min mogelijk last ondervinden van de werkzaamheden.

Meer algemene informatie
Antwoord op veel gestelde vragen