Gemeente Den Haag

Meer voorlichting voor Midden- en Oost Europeanen

De gemeente staat positief tegenover het plan uit de gemeenschap om een stedelijk laagdrempelig informatiecentrum voor MOE-landers in te richten. MOE-landers zijn arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa en hun gezinsleden. Daarbij gaat het overwegend om Polen en Bulgaren.

Dat staat in de voortgangsnotitie van het college van B&W waarin wordt aangegeven hoe de maatschappelijke positie van MOE-landers zich in de laatste maanden heeft ontwikkeld en wat de afgelopen maanden op de rails is gezet om hun participatie in de stad te bevorderen.

In januari 2008 heeft het college als reactie op een initiatiefvoorstel van de PvdA de contouren geschetst van het gemeentelijk beleid voor MOE-landers.
Arbeidsmigranten uit MOE-landen zijn welkom in Den Haag. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan onze economie. De woonsituatie van sommige van deze arbeidsmigranten baart zorg. De gemeente Den Haag spant zich in om overbewoning en illegale kamerverhuur tegen te gaan. Acties zijn in gang gezet om kwalitatief goede woonruimte voor deze arbeidsmigranten te realiseren. Daarover wordt de raad apart geïnformeerd door de wethouder Bouwen en Wonen.

Sociale kaart

Veel acties op het terrein van onderwijs, inburgering, burgerschap/welzijn, overlastbestrijding en veiligheid hebben een langere doorlooptijd. Wethouder Baldewsingh (Burgerschap) komt rond de jaarwisseling met een notitie met concrete maatregelen en plannen. Enkele daarvan worden nu al aangekondigd.

Binnenkort gaat een project van start waarin vrijwilligers uit de MOE-landen worden getraind om informatie te gaan geven aan hun landgenoten over de sociale kaart van Den Haag en over de mogelijkheden om Nederlands te leren, in te burgeren en deel te nemen aan sport, vrijetijdsbesteding en cultuur. De Stichting Stedenband Den Haag - Warschau heeft hiervoor subsidie ontvangen.

MOE-landers kunnen niet tot inburgering worden verplicht. De belangstelling voor vrijwillige inburgering is relatief groot. Inmiddels is al ruim 20 % van de groep vrijwillige inburgeraars afkomstig uit de MOE-landen, zonder dat er specifieke wervingsacties onder deze groep hebben plaatsgevonden. Een kleine groep (15-20 personen) MOE-landers is beland in het dak- en thuislozencircuit.