Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerder krijgt veel waar voor zijn geld

Hoeveel waar krijg ik in Zoetermeer voor mijn geld? Nou heel veel. Zo opende wethouder Edo Haan van financiën het tweede deel van het begrotingsdebat van de gemeenteraad van donderdag 13 november. Het gaat financieel goed met Zoetermeer. Wel werd benadrukt dat de economische recessie niet is te overzien en dat daarom voorzichtigheid geboden is. Zo heeft de raad het college opgeroepen om een voorstel te maken waarin duidelijk wordt welke financiële mogelijkheden er nu en in de toekomst zijn om de plannen uit de Stadsvisie 2030 te kunnen betalen. De raad beslist in de vergadering van 15 december over de algemene tariefsaanpassing, dan kan rekening worden gehouden met de meest recente verwachting van de inflatie in 2009 van het Centraal Plan Bureau.

Een gezamenlijk amendement gaf aan dat de partijen het over een flink aantal zaken eens zijn. Buurten en wijken vormen de kern van veel aangenomen moties. In 2009 wil de raad onder meer geld uittrekken voor jongeren, sociale cohesie en duurzaamheid. Er komen pannakooien en follies (een soort hangplekken). In Rokkeveen komt een extra jongerenaccommodatie. Het mobiel jongerenteam wordt uitgebreid en is dan in alle wijken actief. Voor startende kleine ondernemers komen meer kleinschalige betaalbare ruimten beschikbaar in bestaande kantoor- en bedrijfspanden.
Er komt een Fonds Maatschappelijke Ontwikkelingen dat burgers, instellingen en bedrijven in Zoetermeer moet stimuleren om met nieuwe ideeën te komen om de sociale cohesie in hun wijk en buurt te verbeteren. Wijk- en buurtcentra zijn beter te benutten. Er komen meer handhavers; ook voor de avond en nacht, maar zij vervangen nooit de politie.

Het aantal bijstandsgerechtigden in Zoetermeer is flink afgenomen tot onder de 2000 personen. Zij worden nog beter begeleid naar passend werk, onder meer door stages en opleidingen. Ook wordt onderzocht of mensen in de bijstand studiekrediet kunnen krijgen.

Er komt een prijsvraag voor een groot spraakmakend kunstwerk dat in de Culturele As komt te staan. Huwelijksvoltrekkingen in de raadzaal kunnen in de loop van 2009 ook via internet gevolgd worden.

Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of andere manier van grofvuilinzameling en het aanbieden van zand en puin mogelijk is en wat dit gaat kosten. De Eetkeet voor bewoners van de te renoveren woningen in Palenstein is zo populair dat deze blijft bestaan. Eerst nog een tijd in Palenstein daarna op andere plekken in de stad waar dit nodig is. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om elektronische informatieborden te plaatsen langs de hoofdwegen en de A12. Bij nieuwe bouwprojecten proberen projectleiders en gemeenten waar mogelijk de daken te beplanten met groen. Ook is er meer geld voor extra energiebesparende maatregelen in gemeentelijke gebouwen. Zoetermeer moet groen blijven. De raad wil dan ook dat het bomenbestand in de wijken en buurten op niveau blijft. Er wordt 500.000 uitgetrokken om de stijging van de gemeentelijke woonlasten te beperken. Over de invulling van dit bedrag neemt de gemeenteraad op 15 december een definitief besluit.

Het begrotingsdebat is live uitgezonden via ZFM radio en nog terug te zien via de internetsite van de gemeente Zoetermeer; www.raadzoetermeer.nl.