Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond organiseert excursies duurzame energie voor basisscholen
vrijdag 14 november 2008

Op maandag 17 november gaat milieuwethouder Harrie Sienot van de gemeente Eemsmond met de leerlingen van groep 7 en 8 van OBS Brunwerd uit Uithuizen mee op excursie naar het Windmolenpark van Essent. Dit is één van de in totaal twintig excursies die de gemeente organiseert voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente. Deze excursies vinden plaats in het kader van het gemeentelijk project Duurzame Energie. Het doel hiervan is leerlingen te laten zien hoe ze bewuster met energie kunnen omgaan. In opdracht van de gemeente is in dit kader ook een Duurzame Energiekrant krant ontwikkeld door de Regioraad Noord-Groningen. Deze krant is aan alle leerlingen uit groep 7 en 8 verstrekt.

De gemeente Eemsmond vindt duurzame energie en het daarmee samenhangende klimaatvraagstuk belangrijk genoeg om er de nodige aandacht aan te schenken, zowel in de eigen gemeentelijke organisatie als naar buiten toe.

"Je moet als gemeente natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Wij werken er op dit moment aan om zoveel mogelijk duurzame en milieuvriendelijk producten en diensten in te kopen of huren. Dan gaat het bijvoorbeeld om kantoorbenodigdheden, maar we gaan ook onderzoeken of we onze gemeentelijke autos op biobrandstoffen kunnen laten rijden", zegt wethouder Harrie Sienot.

Duurzame energiekrant
De Duurzame Energiekrant die aan alle leerlingen uit groep 7 en 8 is uitgedeeld, maakt duidelijk dat we maximaal moeten inzetten op schone energie uit nooit oprakende bronnen. Het opwekken van deze energie levert zo min mogelijk schade op. Zolang die bronnen ons nog niet voor honderd procent kunnen voorzien van energie, zullen we zo spaarzaam en schoon mogelijk onze fossiele brandstoffen moeten inzetten.

De excursie die aan alle basisscholen in onze gemeente is aangeboden gaat naar het Windmolenpark van Essent of naar Electrabel in de Eemshaven.