Gemeente Teylingen

keuze

Kindergemeenteraad staat voor lastige keuze

17 november 2008

PERSBERICHT 13 november 2008 - De afgelopen week debatteerden vier basisschoolklassen in de raadzaal van de gemeente Teylingen. Raadsleden en wethouders traden daarbij op als coach. 20 november om 19.00 uur is het slotdebat van de Kindergemeenteraad met vertegenwoordigers van alle scholen. Dan valt het definitieve besluit welk voorstel ter waarde van 2.000 euro wordt uitgevoerd.

De kinderen hadden het duidelijk naar hun zin in de raadzaal. Eerst waren ze nog onwennig bij het praten in de microfoon. Al snel gooiden ze alle schroom van zich af en volgden hevige discussies, met argumenten voor en tegen de ingediende projecten.

Keuze uit vier projecten

De Kindergemeenteraad gaat kiezen uit vier projecten. De projecten zijn ingediend door verenigingen en organisaties. De kinderen kunnen kiezen uit:

* Partytenten voor de christelijke harmonievereniging Crescendo, zodat ze bij regenachtig weer ook kunnen optreden.
* Het Bokkies 11-kamp. De Jeugdraad "De Bokkies" van carnavalsvereniging De Bokken, bestaat 11 jaar en willen een kamp organiseren voor de jeugd.

* Gym- en speeltoestellen voor de jeugd. Turnvereniging Return heeft dit project ingediend.

* Tot slot willen leerlingen van het ID-college graag geld voor de organisatie van een benefietconcert voor een goed doel; een nieuw techniek lokaal voor de autistische leerlingen in het Sassenheimse PC Hooftcollege.

Totaal mag de Kindergemeenteraad 2.000 euro uitgeven.

Verkiezingen

Na de vergadering kozen de kinderen per klas vijf vertegenwoordigers. Zij mochten de namen opschrijven van degenen die het beste hadden gedebatteerd. De stemformulieren deden de kinderen in een echte stembus. In zijn er 20 kinderraadsleden en kinderwethouders die hun school tijdens het slotdebat vertegenwoordigen.

Volg de Kindergemeenteraad via Teylingen.tv

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen. Eerst waren er gastlessen op school. Daarna was het debat in de raadzaal met de hele klas, `de Kindercommissievergadering' genaamd. Het project wordt afgesloten met de vergadering van de Kindergemeenteraad, waarin vijf vertegenwoordigers per schoolklas zitten. De slotvergadering is op 20 november om 19.00 uur in de raadzaal in Voorhout. Via internet www.teylingen.tv kan men het slotdebat van de Kindergemeenteraad live volgen.