Partij van de Arbeid

Bedrijfsterreinen opknappen

17-11-2008 01:41

De PvdA komt met maatregelen om verpauperde bedrijfsterreinen in Nederland op te knappen. PvdA-Tweede Kamerlid Roos Vermeij: Het Nederlandse landschap verrommelt door de constante nieuwbouw van bedrijventerreinen, terwijl oudere bedrijventerreinen steeds vaker leegstaan.

De Partij van de Arbeid presenteert morgen een speciaal aanvalsplan om bestaande bedrijfsterreinen op te knappen en te voorkomen dat er steeds meer nieuwe bij komen. Vermeij: Eén derde van alle terreinen is verouderd. En dat terwijl er dagelijks opnieuw de schop de grond in gaat om nieuwe terreinen te ontwikkelen.

De vier speerpunten van het plan zijn het op grote schaal opknappen van verouderde bedrijventerreinen, het herstructureren van de markt om massaal aanbod van nieuwe terreinen te voorkomen, het leggen van de regie op bedrijventerreinen bij provincies en het pas uitgeven van nieuwe terreinen als het echt niet anders kan.

Vermeij pleit dus voor een rem op nieuwbouw: Er moet een eind komen aan de perverse situatie dat het veel goedkoper is om een nieuw bedrijventerrein te bouwen, dan een oud terrein op te knappen. Volgens het Tweede Kamerlid is dit een van de oorzaken waarom de totale oppervlakte van bedrijventerreinen sinds 1988 is verdubbeld. Vermeij: Schokkend. Het gaat inmiddels om een gebied zo groot als de Veluwe dat volstaat met die afschuwelijke platte pannenkoeken.

Aan de uitvoering van het aanvalsplan moet door provincies, gemeenten en het bedrijfsleven meebetaald worden. Ook het rijk zal een flinke bijdrage leveren. Vermeij pleit voor een speciaal fonds voor de gelden van het rijk, omdat bedragen nu veel te versnipperd ingezet worden: Het gaat ons erom middelen bij elkaar te voegen die nu verspreid en ongecoördineerd worden ingezet. Er moet één fonds komen met duidelijke doelstellingen zodat wij als Kamer kunnen zien hoeveel aftandse plekken er na een jaar zijn opgeknapt.

Vermeij heeft voor het plan de komende vier jaar al 400 miljoen aan ruimte gevonden binnen de begroting. PvdA-minister Cramer van Ruimtelijke Ordening zegde eerder toe jaarlijks 1000 tot 1500 hectare bedrijventerreinen te willen opknappen, maar de gelden om deze ambitieuze doelstelling te halen, moesten nog wel geregeld worden. De PvdA-fractie wil daarom duidelijkheid tijdens de begrotingsbehandeling van VROM morgen.