Gemeente Heumen

Raad wil Kerkplein vier weken afsluiten

We praten nu al jaren over het autovrij maken van het Kerkplein en stellen dat steeds uit omdat we problemen verwachten. Laten we het gewoon eens 4 weken proberen en zien waar we tegen aan lopen. Vanuit die gedachte diende het CDA een motie in voor zon experiment. De raad nam hem op 13 november aan, zeer tegen de zin van wethouder Jolanda van Veluw.

Volgens Van Wijk (CDA) wordt het Kerkplein gebruikt door langparkeerders die hun auto gemakkelijk elders kwijt kunnen. Hij illustreerde dat met zijn constatering dat de parkeergarage onder Maldensteijn op zaterdagen niet wordt gebruikt. Ook parkeermogelijkheden aan De Horst worden nauwelijks gebruikt. Laten we nu gewoon eens kijken wat er gebeurt als we het Kerkplein afsluiten, zei Van Wijk, die overigens wle benadrukte dat er duidelijke instructies aan parkeerders moeten komen over alternatieve mogelijkheden. Bovendien moet voorkomen worden dat in straten in wijken wordt geparkeerd. Het is een simpele maatregel die nauwelijks geld hoeft te kosten, stelde hij.

Wethouder Van Veluw ontraadde de motie met klem. Ze kondigde aan dat ze in december met een plan voor het Kerkplein komt. Daarover is ze momenteel in gesprek met de ondernemers. Ze noemde het ook een onzinnige maatregel als je niet van te voren duidelijk afspreekt wat je te weten wilt komen en hoe je dat meet. Bovendien bestreed ze dat de maatregel nauwelijks geld zal kosten. Metingen kosten geld, er moeten borden worden geplaatst en vooral: het parkeerverbod zal vier weken lang moeten worden gehandhaafd. Dat vraagt personele inzet.

Alleen de VVD bleek gevoelig voor dat verzet. Harry Smeets vond de motie volkomen onzinnig: Dan kun je net zo goed in je pyjama onder de douche gaan staan om te onderzoeken of je kleren nat worden. Ook Mieke de Graaff (DGH) zag er niets in: Wat willen we met zon afsluiting te weten komen? We hebben toch al besloten dat het Kerkplein autovrij moet worden?

Uiteindelijk stemden PvdA/GroenLinks, Samen Verder en CDA met de motie in. Die werd dus aangenomen.
Wanneer de afsluiting plaats vindt is nog niet bekend.