Stichting Natuur en Milieu

zeekracht. wij en windenergie

Laat Nederland niet stikken!

17 november 2008 - Is luchtvervuiling een probleem uit het verleden dat nu echt onder controle is? De feiten spreken dat tegen, zo blijkt uit de publicatie Laat Nederland niet stikken. Hierin geeft Stichting Natuur en Milieu een overzicht van de ernst van luchtvervuiling in de verschillende Europese landen en de schadelijke effecten daarvan voor de volksgezondheid en de natuur. De feiten en cijfers in de publicatie zijn gebaseerd op studies van gezaghebbende onderzoeksinstituten in Europa, veelal uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.
* De publicatie Laat Nederland niet stikken laat onder meer zien dat:

* De emissies van luchtvervuiling in Nederland het hoogste zijn van Europa.

* Mensen in Nederland en België de grootste gezondheidsschade ondervinden van Europa.

* Elk uur sterven in Nederland gemiddeld 2 mensen 10 jaar te vroeg door vervuilde lucht. Jaarlijks zijn dit 18.000 mensen.
* De verscheidenheid aan planten en dieren (biodiversiteit) met 12 procent is afgenomen sinds 1992.

* In 2020 de hoeveelheid fijn stof in Nederland nog 20 tot 100 procent hoger is dan de gezondheids-advieswaarden van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Luchtvervuiling is dus nog steeds een urgent milieuprobleem. Nieuwe effectieve maatregelen zijn daarom nodig om gezondheidsschade en een gestage achteruitgang van de biodiversiteit te beperken. En dat is niet alleen goed voor onze leefomgeving, maar ook goed voor de economie zo blijkt uit recente kostenbaten-analyses die zijn uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie en de Nederlandse overheid.

Afhankelijk van de rekenmethode bedraagt de economische schade voor Nederland van luchtvervuiling 4 tot 40 miljard euro per jaar. Terwijl de kosten van milieumaatregelen om deze schade te voorkomen maar een fractie hiervan bedragen. Nederland en Europa verspillen dus ontzettend veel geld.

Wij nodigen u uit om de brochure 'Laat Nederland niet stikken' te downloaden en de informatie te gebruiken. Het is een actueel onderwerp gezien de discussie over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, én de discussie over nieuwe Emissieplafonds (herziening van de NEC-richtlijn) in Europa.

Publicatiedatum: 17-11-2008