Gemeente Echt-Susteren


Gebiedsvisie en ontwerpverordening Wet geurhinder en veehouderij (Wgv)

De gemeente Echt-Susteren heeft samen met de gemeente Roerdalen een gebiedsvisie Wet geurhinder en veehouderij opgesteld. Doel hiervan is dat beide gemeenten hetzelfde beleid voeren. De geurnormen zijn hierbij vastgelegd in de ontwerpverordening Wgv. Op 2 december wordt er een informatieavond gehouden door de gezamenlijk gemeenten. Bent u geïnteresseerd? Kom dan om 19.30 naar de gezamenlijke voorlichtingsavond in café Biej de Vogel, Markt 21, 6065 AV Montfort. U bent van harte welkom!

Op 1 januari 2007 is de Wgv in werking getreden. De wet stelt regels voor de geur die vrijkomt bij het houden van dieren in stallen. In de wet staan maximale geurnormen en minimale afstanden tussen een veehouderij en een woning. De Wgv biedt gemeenten de mogelijkheid om voor bepaalde gebieden een strengere of juist een soepelere geurnorm/afstandseis voor veehouderijen vast te stellen. Deze aangepaste normen/afstanden worden neergelegd in een zogenoemde Geurverordening.

Voordat een geurverordening wordt vastgesteld, moet er een Gebiedsvisie Wet geurhinder en veehouderij worden gemaakt. De gemeentes Echt-Susteren en Roerdalen hebben de gebiedsvisies gezamenlijk opgesteld en afgestemd. Conclusie is dat de geurnormen niet aangescherpt worden. Voor de voormalige gemeente Susteren worden de geurnormen zelfs versoepeld. Ook worden de vaste afstanden voor kleine veehouderijen versoepeld van 100 meter naar 50 meter. De nieuwe geurnormen- en afstanden zijn van toepassing op meldingen ingevolge het Besluit Landbouw milieubeheer / aanvragen voor een milieuvergunning, die binnenkomen nadat de verordening in werking is getreden.

Inzage

Met ingang van 7 november 2008 ligt de Gebiedsvisie Wgv en de ontwerpverordening Wgv gedurende zes weken (tot 19 december 2008) ter inzage. Iedereen kan dan de Gebiedsvisie en de ontwerpverordening inzien bij de gemeente Roerdalen (Herkenbosch, contactpersoon Bianca Hardy) of gemeente Echt-Susteren (Echt, contactpersoon Hans Bodelier).

Een reactie op de gebiedsvisies en de ontwerpverordeningen kan naar keuze schriftelijk of mondeling (op 2 december 2008) kenbaar gemaakt worden. Uw schriftelijke reactie kan gestuurd worden aan:
- Gemeente Roerdalen: Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH St. Odiliënberg;

- Gemeente Echt - Susteren: Burgemeester en Wethouders van Echt-Susteren, Postbus 450, 6100 AL Echt.

Vervolg op de inspraak

De zienswijzen worden meegenomen bij de vaststelling van de definitieve gebiedsvisies en /of de verordeningen. De verordeningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009 door de gemeenteraden vastgesteld.

Te downloaden:

* verordening wgv echt susteren concept 021008.doc
* Gebiedsvisie Wet geurhinder en veehouderij Echt-Susteren versie 180908.pdf

* Indicatieve geurhindercontouren 3 ou en 14 ou.pdf
* Kaart beoordeling leefklimaat tav geurhinder.pdf
* Kaart Indicatieve geurhinder contouren 2 ou en 8 ou.pdf
* Kaart indicatieve ruimte tav geurhinder.pdf
* Kaart verschil indicatieve achtergrondbelasting scenario tov huidige situatie.pdf