Gemeente Zijpe


2008-11-17 Groep 8 van de Nico Tinbergenschool uit Schagen op bezoek in Zijpe.
P1030874.JPG

Je zult maar een spreekbeurt moeten houden en bedenken, omdat je moeder bij de gemeente Zijpe werkt, om een spreekbeurt te houden over deze gemeente. Hoe pak je het aan om een heel hoog cijfer te halen en je klasgenoten mee te nemen in de gemeentelijke wereld.

Tim Bosch had het goed geregeld. Hij kwam op vrijdag 14 november jl. met 30 kinderen en meester Sietse naar Schagerbrug om ten overstaan van burgemeester Anja van Apeldoorn-Pruijt, griffier Els Zwagerman, de klas en een aantal moeders, te vertellen hoe dat allemaal werkt, een gemeente.

Nadat voorlichter Ab Helsloot alle aanwezigen welkom had geheten en een ieder was voorzien van wat versnaperingen, mocht Tim aan deze opdracht beginnen.

Als een volleerde spreker en met een goed gevoel van timing wist hij een leuk verhaal te vertellen. Nadat hij zijn spreekbeurt had gehouden en de kinderen en meester Sietse hem beloonden met het cijfer 9 ½ was er nog een verrassing. Tim had alles zo georganiseerd dat er ook nog twee raadsvergaderingen werden gehouden. De klas werd in tweeën gedeeld. De eerst 15 leerlingen gingen, onder de bezielende leiding van de burgemeester, vergaderen. Zoals dat gaat bij een raadsvergadering werd de presentielijst getekend en werd er bepaald wie, bij een eventuele stemming, als eerst mocht stemmen. Het onderwerp was bijzonder; gaan we het zwembad "De Wiel" renoveren of gaan we een nieuw zwembad bouwen. Na een discussie en stemming werd besloten om het zwembad te renoveren met nieuwe glijbanen en speeltoestellen.

Na deze sessie werd er gewisseld en waren de andere leerlingen aan de beurt, die daarvoor eerst als publiek hadden opgetreden.

Het onderwerp was zeer actueel; wel- of niet wilde dieren in het circus. Ook hier kwam een levendige discussie opgang. Één raadslid kwam met het voorstel om mensen maar eens in een kooiwagen te stoppen om als voorbeeld te dienen hoe dat voelt. Uiteindelijk kwam het op stemming aan. Besloten werd dat er geen wilde dieren in het circus mochten optreden.

Het was een leuke maar zeker ook een leerzame middag voor de klas van Tim. Met een Zijpense tas met wat presentjes gingen "de raadsleden" op de fiets terug naar Schagen, om van het weekend te gaan genieten.

Tim houdt zijn spreekbeurt voor groep 8 Voorlichter dhr. Helsloot in gesprek met de kinderen
Na afloop vraagt meester Sietse om op- of aanmerking op de spreekbeurt de
Tim Bosch als tijdelijke burgemeester Burgemeester met groep 8