Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 nov 2008

Herziening coffeeshopbeleid nodig

Het Nederlandse coffeeshopbeleid is aan een grondige herziening toe. Dit concluderen de hoogleraren Strafrecht Cyrille Fijnaut (Universiteit van Tilburg) en Brice de Ruyver (Universiteit Gent). Sluiting van coffeeshops in de grote steden kan volgens hen goed passen in beleid om buitenlands drugstoerisme terug te dringen en de overlast te beperken.

Een van de belangrijkste redenen van het gedoogbeleid is de scheiding tussen soft- en harddrugs. Deze drugsstromen lopen volgens de hoogleraren echter steeds meer in elkaar over. Een aantal coffeeshops is uitgegroeid tot dé verbinding tussen de gewone gebruiker en de georganiseerde misdaad. Bovendien hebben steeds meer drugsgebruikers behoefte aan meerdere soorten drugs tegelijk en door elkaar.

Sluiting van coffeeshops
Sluiting van coffeeshops in de grote steden kan volgens Fijnaut en De Ruyver goed passen in beleid om buitenlands drugstoerisme terug te dringen en de overlast te beperken. De vrees dat hierdoor veel mensen hun weg zoeken naar de illegale drugshandel is niet te rechtvaardigen stellen zij in het rapport `Voor een gezamenlijke beheersing van de drugsgerelateerde criminaliteit in de Euregio Maas-Rijn'. In het rapport doen de hoogleren ondermeer aanbevelingen voor een betere samenwerking over de grenzen heen bij de bestrijding van drugscriminelen en overlast.

Euregio Maas-Rijn
Op verzoek van de gouverneurs van Limburg en de omringende regio's in België en Duitsland hebben Fijnaut en De Ruyver de drugsgerelateerde problematiek in de Euregio Maas-Rijn in kaart gebracht en een plan van aanpak opgesteld. Het rapport is echter ook relevant voor de aanpak van soortgelijke problematiek in andere grensgebieden. Fijnaut pleit voor een samenhangend beleid, zowel nationaal als internationaal. Als Nederland zijn coffeeshopbeleid wijzigt, dan heeft dat namelijk gevolgen voor andere landen. Dus is er internationaal overleg nodig.