Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

College bezoekt Stichting Welzijn Ouderen

gepubliceerd op : 17-11-2008

Het Oldenzaalse college van burgemeester en wethouders bracht op vrijdag 7 november 2008 een werkbezoek aan de Stichting Welzijn Ouderen (SWO). Daar liet het college zich informeren over het reilen en zeilen van de stichting, die zich dagelijks inzet voor het welzijn van senioren in Oldenzaal in de breedste zin van het woord.

In één van de authentieke kamers van het Michgoriushuis, waar de stichting haar onderkomen heeft, werd het college ontvangen. Onder het genot van een kopje koffie en gebak vertelde directeur Jozef Stipdonk burgemeester Frans Backhuijs en de wethouders Willem Termijtelen en Herman Pieper over de werkzaamheden van de stichting.

SWO
Het doel van de SWO is om senioren in Oldenzaal zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren in de maatschappij. Er werken in totaal acht mensen die dagelijks advies en voorlichting geven aan Oldenzaalse senioren over zorg, wonen en welzijn. Zij kunnen ook bij de SWO terecht voor een scala aan voorzieningen, zoals compleet verzorgde maaltijden van De Losserhof en personenalarmering. Er worden eveneens activiteiten georganiseerd om senioren meer te laten bewegen. Erg populair zijn bijvoorbeeld de gymnastieklessen, waar ruim 400 mensen uit Oldenzaal aan deelnemen. "Maar we organiseren ook Tai Chi, volksdansen en wandelingen op het Hulsbeek", vertelt de heer Stipdonk. "Wij willen namelijk niet alleen mensen zo lang mogelijk zelfstandig laten functioneren, ook het voorkomen van vereenzaming is één van onze doelen." De SWO werkt nauw samen met andere organisaties zoals WBO Wonen, ouderenbonden, de Zorggroep Sint Maarten en de Zorgfederatie Oldenzaal.

Actuele ontwikkelingen
De collegeleden luisterden aandachtig naar de toelichting van de heer Stipdonk. Burgemeester Backhuijs was geïnteresseerd in hoeverre senioren zich nog aanmelden bij ouderenbonden. Volgens de heer Stipdonk hebben de ouderenbonden nog steeds een belangrijke functie in Oldenzaal als het gaat om belangenbehartiging. Er werd een vergelijking gemaakt met de wijkorganen in Oldenzaal, die, net als de stichting, ook als aanspreekpunt voor ouderen fungeren. Andere actuele ontwikkelingen, zoals de opkomst van het internet onder ouderen, werden eveneens besproken. De SWO merkt dat senioren steeds meer gebruik maken van het internet om antwoord te krijgen op hun vragen, hoewel de meeste vragen nog steeds telefonisch of tijdens de spreekuren worden gesteld.

In de keuken van De Losserhof
Ruim 200 mensen uit Oldenzaal laten via de SWO dagelijks een warme maaltijd bezorgen. Die maaltijden worden bereid in de keuken van De Losserhof in Losser. Op uitnodiging van de heer Stipdonk ging het college daar naar toe voor een rondleiding in de keuken en een afsluitende lunch. Wim Zeevalk, hoofd restauratieve voorzieningen en logistiek, gaf de rondleiding. "Dagelijks worden hier 1200 maaltijden bereidt," vertelt hij, "waarbij de klant keuze heeft uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en een bijgerecht. Binnen 24 uur wordt de maaltijd bezorgd." Als afsluiting werd het college een lunch aangeboden. Daarna reikte burgemeester Backhuijs een Oldenzaalse vlag uit en bedankte hij de heer Stipdonk, de heer Zeevalk en enkele andere medewerkers van De Losserhof voor de rondleiding. Op 12 december aanstaande brengt het college een werkbezoek aan het bedrijf Rosen Europe.

Het college in de keuken van De Losserhof. Het dragen van beschermende kleding is verplicht in verband met de strenge hygiëne-eisen.