Leefbaar Rotterdam



maandag, november 17, 2008

De begroting van de Efteling

Zo vatte Victor Reijkersz gisteren de Begroting 2009 van de gemeente kort samen. De kritiek op de begroting was uiteenlopend, maar richtte zich hoofdzakelijk op: het niet incalculeren van de kredietcrisis, geen lastenverlichting, geen duidelijk keuze voor veiligheid, geen uitleg over - of einde aan - topsalarissen of bonussen en het falende integratiebeleid.

Gisteravond werd de Begroting 2009 door de gemeenteraad behandeld. De gemeentebegroting maakt duidelijk wat het college in 2009 wil bereiken, hoe zij dat denkt te doen en wat dat mag kosten. De begroting houdt rekening met huidige en toekomstige economische omstandigheden en het beoogde beleid alsmede de kosten worden getrouw weer gegeven of zo zou het moeten zijn.

Fractievoorzitter Ronald Sørensen beet namens Leefbaar Rotterdam het spits af. Hij stond stil bij de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad, een rol die momenteel nogal aan erosie onderhevig is. Op meerdere belangrijke dossiers pakt de gemeenteraad niet door of vangt niet eens aan. De enquête Museumparkgarage wordt min of meer ter kennisgeving aangenomen, aanbevelingen worden niet opgevolgd en nu zijn er ook bij de bouw van het Topsportcentrum enorme kostenoverschrijdingen. Een niet functionerende wethouder wordt tweeëneenhalf jaar lang de hand boven het hoofd gehouden en zijn opvolger geeft al direct 2,9 miljoen voor een aflopend huurcontract en 11 miljoen in totaal voor een zogenaamd Urban Podium. En zo zijn er talloze voorbeelden. De vergelijking met een bijna stilstaande trein dringt zich op: het college kijkt verwonderd uit het raam, maar kijkt niet waarom de trein stilstaat. Waarom zouden ze ook? De passagiers (lees: de leden van de gemeenteraad) vinden het in meerderheid toch best.

Een minstens even belangrijk gegeven is het volstrekt geen rekening houden met de onherroepelijke gevolgen van de kredietcrisis. Dalende huizenprijzen en grondopbrengsten evenals teruglopende dividenden van deelnemingen gaan beslist doorwerken in de gemeentelijke financiën. Een kleine optelsom komt al snel uit op zon 50 miljoen euro. Victor Reijkersz betoogde dat een verstandige begroting deze zaken meeneemt, maar in deze begroting was er niets van terug te vinden. Wel extra geld voor Urban Culture en bijstandstrekkers maar niet voor werkende Rotterdammers. Miljoenen gaan naar onzinprojecten als Waterpleinen, groene daken en drijvende paviljoenen. Het lijkt wel de begroting van de Efteling, aldus Reijkersz. Een voorstel tot lastenverlichting, waarbij alle Rotterdammers het komende jaar de afvalstoffenheffing kwijt gescholden krijgen, werd door de raad verworpen.

Ronald Buijt betoogde dat er het college duidelijk veel aan gelegen is om met name de jeugd actief te laten sporten. Zeker gelet op het gestaag groeiende aantal kinderen met overgewicht geen overbodige luxe. Met de diverse programmas is het college op de goede weg en hierin krijgt het de steun van Leefbaar Rotterdam.

Leefbaar Rotterdam staat in het licht van de kredietcrisis zeer kritisch tegenover topsalarissen bij gemeentelijke diensten en gesubsidieerde instellingen maar ook tegenover de uitgekeerde bonussen bij verzelfstandigde bedrijven als Eneco en Evides. Een voorstel van Robert Simons waarin opgeroepen werd om dit jaar geen bonussen uit te keren, kreeg geen meerderheid in de raad.

Een voorstel van Anita Fähmel om de resultaten van de 1,2 miljoen euro voor de islamitische filosoof, Tariq Ramadan, inzichtelijk te maken, werd met algemene stemmen aangenomen. Een voorstel om te komen met een harde gemeentelijke patseraanpak en een website waarop mensen patsergedrag kunnen melden werd niet aangenomen. Er lag ook een voorstel om langdurig bijstandsgerechtigden te verplichten een tegenprestatie te verrichten in de vorm van arbeid. Dit voorstel werd niet aangenomen.

Leefbaar Rotterdam hecht veel belang aan de gemeentelijke targets op het gebied van de woningbouw. Al eerder dit jaar bleek het target inzake de productie van 3200 nieuwe woningen behoorlijk onder druk te staan en momenteel dient er zich een nog groter probleem aan: de kredietcrisis. Het lijkt erop alsof het college de crisis nu al gebruikt als excuus om de gestelde doelen niet te halen. Wethouder Karakus ging niet in op voorstellen van Leefbaar op de productie beter te sturen en leek het zelfs, tot onvrede van Marco Pastors en Remco Oosterhoff (CU-SGP), niet te begrijpen. De wethouder heeft duidelijk geen boeken van Karl Marx gelezen, die staan vol met dit soort ideeën, stelde Pastors. Moet u toch eens doen, ze waren niet allemaal fout! De coalitie slikte echter het verhaal van de wethouder en de voorstellen van Leefbaar werden, zoals zo vaak onder dit college, door de volledige oppositie gesteund.

De bijdrage van Ronald Sørensen
De bijdrage van Victor Reijkersz
De bijdragen van Robert simons