Toenemend aantal kinderen in Congo ontvoerd door gewapende groeperingen
17 november 2008, New York - In Noord-Kivu, de provincie in het oosten van Congo die al drie weken een strijdtoneel vormt voor regeringstroepen en rebellen, neemt het aantal ontvoeringen van kinderen door gewapende groeperingen toe.

Alleenstaande kinderen zijn extra kwetsbaar voor rekrutering door gewapende groeperingen. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis Alleenstaande kinderen zijn extra kwetsbaar voor rekrutering door gewapende groeperingen. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis

"In onbevestigde berichten staat dat in de Kitchanga-regio de afgelopen dagen 500 mannen en jongens gedwongen zijn gerekruteerd," zegt Jaya Murthy van het Unicef-kantoor in Congo. In de berichten wordt gesproken over jongens van 14 die door legers worden ingelijfd.

Extreem kwetsbaar
Vooral ontheemde kinderen lopen het risico door legers ontvoerd te worden. "Mensen op de vlucht zijn extreem kwetsbaar," zegt Murthy. "Ze hebben geen huis meer, worden niet meer beschermd door de gemeenschap, kinderen missen de beschermde omgeving van hun school, ze staan dus bloot aan allerlei gevaren."

Unicef zorgt ervoor dat ontheemde gezinnen hulpgoederen als dekens, dekzeilen en muskietennetten krijgen. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis Unicef zorgt ervoor dat ontheemde gezinnen hulpgoederen als dekens, dekzeilen en muskietennetten krijgen. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis

Het aantal kinderen dat er alleen voor staat, omdat ze hun ouders tijdens hun vlucht voor het geweld uit het oog zijn verloren, neemt toe. "Deze kinderen zijn nog kwetsbaarder voor rekrutering, seksueel geweld en uitbuiting," aldus Morthy.

Unicef identificeert alleenstaande kinderen en spoort hun familie op. Tot nu toe zijn 17 van minstens 152 alleenstaande kinderen met hun familie herenigd.

Vechten gaat door
Afgelopen vrijdag vonden er weer gevechten plaats tussen regeringstroepen en rebellen, op slechts een paar kilometer afstand van Goma. De omstandigheden voor de tienduizenden ontheemde Congolezen die aan de rand van de stad bivakkeren, blijven zeer precair.

Unicef en haar partners zijn bezig met een vaccinatiecampagne, waarbij 13.000 kinderen vaccinaties krijgen tegen mazelen en polio. Daarnaast zorgen de organisaties voor schoon water en andere noodhulpgoederen. Het gaat onder meer om dekens, dekzeilen, kleren en muskietennetten.