Nationale Ombudsman


Den Haag, 17 november 2008

Ombudsman vraagt om ervaringen met gemeentelijke inspraakprocedures

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, vraagt mensen hun ervaringen met gemeentelijke inspraakprocedures te melden via zijn website www.nationaleombudsman.nl. Deze ervaringen wil de ombudsman gebruiken om een beeld te krijgen van de meest kwetsbare punten in inspraakprocedures. Dit draagt bij aan het onderzoek dat de ombudsman hier op het moment naar doet. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe behoorlijke inspraak eruit hoort te zien.

Regelmatig ontvangt de Nationale ombudsman klachten over inspraakprocedures bij de gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld klachten van mensen die vinden dat de gemeente ze te laat in de gelegenheid heeft gesteld hun mening te geven. Of die het gevoel hebben dat de gemeente hen niet serieus neemt. Inspraak mag geen verplichte oefening zijn, maar moet gericht zijn op daadwerkelijke inbreng van burgers, meent de ombudsman.

Vanaf maandag 17 november kunnen mensen hun ervaringen met inspraakprocedures bij gemeenten melden aan de ombudsman via zijn website. Ook wil de Nationale ombudsman weten welke aanbeveling mensen hebben voor de verbetering van inspraakprocedures. Het onderzoek wordt naar verwachting het tweede kwartaal van 2009 afgerond.


Noot voor de redactie,