ECORYS-studie naar Europees wegenbeheer- en onderhoud

17/11/2008 15:47

ECORYS Nederland BV

Rotterdam, 17 november 2008 - Een consortium onder leiding van ECORYS heeft een belangrijke opdracht verworven op het terrein van Europees wegenbeheer en -onderhoud. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van CEDR (Conferentie van Europese Wegbeheerders). De uitkomsten van het onderzoek dienen CEDR te helpen het onderhoud van het Europese wegennet te verbeteren. Hierdoor zal er in de toekomst minder overlast zijn voor weggebruikers als gevolg van slecht onderhouden wegen en de daarmee gepaard gaande herstelwerkzaamheden.

Met behulp van het onderzoek willen CEDR en de deelnemende landen ervaringen uitwisselen en komen tot een uitwisseling van 'best practices'. Doel is een referentiekader te creëren voor het formuleren van haalbare onderhoudsniveaus en prioriteitsstellingen, en het verhogen van de kwaliteit van het weggebruik. Hierbij gaat het vooral om het zo economisch efficiënt mogelijk beheren en onderhouden van het hoofdwegennet in tijden van toenemende budgetbeperkingen. Diverse ontwikkelingen maken een gezamenlijke aanpak noodzakelijk, zoals veroudering van bestaande wegennetwerken en het alsmaar groeiende wegverkeer met de daarmee gepaard gaande problematiek (congesties), veranderende vereisten rond veiligheid en krimpende budgetten.

Het onderzoek van ECORYS, Egis Bceom en COWI zal de situatie rond de wegen in de deelnemende landen in kaart brengen, waarbij per land uitgaven voor wegenaanleg, -beheer en -onderhoud, productiemethodes en geboden diensten worden geïnventariseerd en vergeleken. Op basis van de uitkomsten zullen aanbevelingen worden geformuleerd voor de toekomst.

De studie wordt uitgevoerd van oktober 2008 tot en met september 2009. De verwachting is dat het eindrapport in oktober 2009 aan CEDR zal worden aangeboden.

Het consortium bestaat naast ECORYS uit het Franse Egis Bceom International en het Deense COWI.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ecorys.nl

http://www.ecorys.nl