Dienstenbond CNV

Nieuws

17 november 2008

Cao en SP Fortis Bank

Vakbondsoverleg

In deze roerige tijden spreken wij regelmatig met Fortis Bank Nederland over alle ontwikkelingen. Op 10 november hebben wij overleg gehad over onder andere de toekomst van de bank, de cao en het Sociaal Plan.
Over de toekomst van de bank is uitgebreid gesproken. De verschillende werkgevers, ondernemingsraden en vakorganisaties hebben gesprekken gehad met het Ministerie van Financiën. Doel van deze gesprekken is bij te dragen aan een zorgvuldige besluitvorming over de toekomst van de verschillende financiële instellingen. Het Ministerie van Financiën bestudeert alle mogelijke toekomstscenario's en naar verwachting zal er eind van de maand meer duidelijkheid komen vanuit het Ministerie.

Sociaal Plan
Welk scenario het ook gaat worden: wij willen een goed sociaal vangnet houden voor de personele gevolgen van organisatiewijzigingen. Het huidige Sociaal Plan loopt op 31 december af. Wij streven naar het ongewijzigd voortzetten van het bestaande Sociaal Plan, Dit voorstel betekent onder andere dat de huidige beëindigingsvergoedingen en de 58+ regeling gehandhaafd worden.
Uitvoering huidige cao
In april 2009 zal de variabele beloning over 2008 moeten worden uitbetaald. Omdat Fortis als wereldwijd concern niet meer bestaat kun je de Fortis component niet meer op de gebruikelijke wijze vaststellen. Wij zetten ons in voor een vervangende bonus die in verhouding staat tot de inspanningen van Fortis medewerkers in het afgelopen jaar.

CAO 2009
Binnenkort gaan wij met uw werkgever over een nieuwe CAO voor 2009 praten. Ons streven is om voor het einde van het jaar tot een akkoord te komen. Over onze inzet zullen wij u binnenkort uitgebreid informeren. Belangrijke afweging hierbij is de vraag of wij op basis van de onduidelijke toekomst van Fortis een CAO met beperkte wijzigingen kunnen afspreken. Wat ons aangaat is dit een realistisch voorstel, onder de voorwaarde dat o.a. een goede loonsverhoging wordt afgesproken. Binnenkort worden de besprekingen vervolgd. Voor meer informatie over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, 010-2651111 (email: b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl )