Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over infecties in ziekenhuizen

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over infecties in ziekenhuizen

Kamerstuk, 17 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2886037

17 november 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over infecties in ziekenhuizen (2080802400).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over infecties in ziekenhuizen.
(2080802400)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat na de IJsselmeerziekenhuizen, het Havenziekenhuis in Rotterdam, het ziekenhuis in Alkmaar, nu ook het ziekenhuis in Amersfoort operaties geen doorgang laat vinden vanwege infectiegevaar? 1)

Antwoord 1

Hoewel het zorgelijk is dat ook de ziekenhuizen van Alkmaar en Amersfoort operaties hebben uitgesteld wegens infectiegevaar, geeft het handelen aan dat deze ziekenhuizen zelf verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat de veiligheid van de patiënt gegarandeerd is.

Vraag 2

Is bij u bekend of er nog meer ziekenhuizen zijn waar sprake is van infectiegevaar in de operatiekamers?

Antwoord 2

In principe is infectiegevaar in operatiekamers nooit honderd procent uit te sluiten. Er bestaat dus een kans dat er nog meer ziekenhuizen zijn waar infectiegevaar in de OK's zal worden geconstateerd. Het belangrijkste is dat ziekenhuizen de juiste maatregelen nemen om infectiegevaar in OK's te minimaliseren en besluiten niet te opereren wanneer het infectiegevaar te hoog is. Als de ziekenhuizen de OK- lucht beheersen volgens het beheersplan luchtbehandeling voor operatiekamers dan kunnen zij veilig opereren. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn momenteel geen ziekenhuizen bekend waar sprake is van infectiegevaar in operatiekamers.

Vraag 3

Bent u bereid op korte termijn alle operatiekamers te laten controleren op infectiegevaar en op niet-steriele lucht; bijvoorbeeld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg? Zo ja, op welke termijn zal dit gebeuren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Ziekenhuizen hebben, gelet op de Kwaliteitswet zorginstellingen, een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg en daarmee ook voor het voorkomen van infecties. Het beheersplan luchtbehandeling voor operatiekamers uit 2005 is daarvoor de leidraad. In het onlangs verschenen rapport Toezicht Operatief Proces deel 2 (TOP 2) van de IGZ zijn ziekenhuizen gewezen op hun verantwoordelijkheid in deze en geeft de IGZ aan welke acties ze van instellingen verlangt. De IGZ zal nauwgezet volgen of deze acties geïmplementeerd zijn. Tenminste 20% van de ziekenhuizen, die in dit onderzoek de minste resultaten lieten zien, worden hierop getoetst.

De adequate response van de ziekenhuizen in Alkmaar en Amersfoort geeft aan dat ziekenhuizen zelf goed in staat zijn het infectiegevaar te monitoren en tijdig de juiste maatregelen te treffen. Preventie van ziekenhuisinfecties heeft veel aandacht van de betrokken veldpartijen. Binnen het veiligheidsprogramma `Voorkom schade, werk veilig' wordt duidelijk erkend dat dit een belangrijk thema is om vermijdbare onbedoelde schade op terug te dringen. Zo zijn post operatieve wondinfecties en schade bij patiënten door sepsis thema's waarop snelle verbetering bereikt zal moeten worden.
In het veiligheidsprogramma zijn afspraken gemaakt om in vijf jaar tijd respectievelijk de postoperatieve wondinfecties en schade bij patiënten door sepsis met 50% en 25% terug te dringen.

In het kader van dit programma worden proces- en uitkomstindicatoren aan de IGZ beschikbaar gesteld zodat zij de verschillende thema's kunnen monitoren. Tevens is deelname aan het PREZIES netwerk (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) al een paar jaar onderdeel van de basisset prestatie-indicatoren van de IGZ.

Vraag 4

Hoe staat het met het onderzoek van de beroepsvereniging naar de beschikbare formatie van hygiënisten in de ziekenhuizen? In hoeverre zijn er in de vier genoemde ziekenhuizen voldoende hygiënisten aanwezig? 2)

Antwoord 4

In de vier genoemde ziekenhuizen zijn genoeg hygiënisten aanwezig. De essentie van het veiligheidsvraagstuk binnen de ziekenhuizen laat zich in dit geval niet afdoen met een antwoord op de vraag hoeveel hygiënisten een ziekenhuis aan zich moet binden. De kern is hier of ziekenhuizen, gelet op de informatie waarover zij reeds beschikken, tot adequate maatregelen komen. Hierin loopt de casuïstiek van de vier ziekenhuizen sterk uiteen.

Vraag 5

Bent u bereid bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan te dringen deelname van ziekenhuizen aan het PREZIES netwerk (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) verplicht te stellen?

Antwoord 5

Deelname van ziekenhuizen aan het PREZIES netwerk is al een prestatie-indicator.
In het veiligheidsprogramma spelen, ten aanzien van het thema post operatieve wondinfecties, gegevens die beschikbaar zijn in PREZIES een belangrijke rol. Deze gegevens bepalen waar de grootste verbeteringen op dit thema te bereiken zijn.
VWS wil deelname aan het PREZIES netwerk in deze fase niet vastleggen, maar ziekenhuizen de kans geven om met de `good practices' aan de slag te gaan.


1) NOS Teletekst, 8 oktober 2008

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 2446