Gemeente Brummen


Definitief besluit IJsselsprong zomer 2009

(Oorspronkelijke publicatie datum: 17-11-2008)

Alles in één keer! Dat is de keuze die de stuurgroep 22 oktober 2008 maakte over de IJsselsprong. Op verzoek van staatssecretaris Huizinga onderzoekt de regio om alle maatregelen in één keer uit te voeren. De stuurgroep krijgt daarom meer tijd om haar definitieve plan aan te bieden. In mei 2009 is het plan over de integrale gebiedsontwikkeling van de IJsselsprong klaar. De ministeries van Verkeer en Waterstaat en Vrom hebben tot de zomervakantie nodig om hun definitieve besluit te nemen.

In de watermaatregelen van het IJsselsprong-plan worden het regionale plan Breed Water bij Zutphen en de dijkverleggingen bij Voorst en Cortenoever (landelijke maatregel uit Ruimte voor de Rivier, PKB) gecombineerd. Hoewel de planvorming in grote lijnen klaar is, moet de stuurgroep de gevolgen van de gewijzigde watermaatregelen onderzoeken. Daar heeft zij tot half februari de tijd voor gekregen. De komende maanden bekijkt de stuurgroep naast bovenstaande watermaatregelen ook de financiën, de gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit en de organisatie voor het vervolg van het totale plan van de IJsselsprong.

Historie
Het project de IJsselsprong gaat over de toekomstige ontwikkeling in de regio Brummen, Voorst en Zutphen. Het Rijk heeft het plan om het gebied te beschermen tegen hoog water vastgelegd in het programma Ruimte voor de Rivier (PKB). Maar de regio wil naast veiligheid ook wonen, wegen en natuur in de plannen meenemen. Staatssecretaris Huizinga heeft de regio gevraagd dit verder uit te werken en rekening te houden met de eisen die in de Planologische Kernbeslissing (PKB) staan.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.ijsselsprong.info.