Nieuw-Vlaamse Alliantie


Huidig België is financiële kater voor Vlaanderen (17/11/08)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is allerminst onder de indruk van het pamfletje van Herman De Croo, de man die Vlaams-nationalisten nog geen jaar geleden mentaal gehandicapten noemde. Een kosten-batenanalyse maken van een boedelscheiding? Graag, maar laat ons dan wel vertrekken van een kosten-batenanalyse van de toestand die we kennen. België zadelt de Vlamingen elk jaar met een financiële kater op via de gigantische transfers en zowel Vlamingen als Walen betalen ook de kostprijs van de inefficiënties en de onbestuurbaarheid van dit land. De uitlatingen van De Croo zijn ook tekenend voor Open VLD: in plaats van zich in te zetten voor de Vlaamse belangen, doen de liberalen niets anders dan die te ondermijnen.

Oud-Kamervoorzitter Herman De Croo past een oeroude politieke tactiek toe, net zoals eerder ook Rudy Aernoudt, kompaan van Jean-Marie Dedecker, hem voor deed: bij gebrek aan argumenten en in pure wanhoop een doembeeld creëren van het programma van andere partijen en zo de mensen angst inboezemen. Daarbij vertrekt men dan ook graag vanuit de slechtst mogelijke parameters: dat we Brussel zouden verliezen, dat de Europese Unie Vlaanderen niet zou erkennen, dat er een revolutie zou komen etc.

Bart De Wever: Dat is allemaal nogal doorzichtig natuurlijk, want het enige wat je zeker weet, is de toestand zoals we die kennen. Laat ons eerst een kosten-batenanalyse maken van het huidige België. Dan bots je op de miljarden transfers die de Vlamingen elk jaar betalen voor het in stand houden van België en daar bovenop betalen Vlamingen én Walen nog eens de prijs van de inefficiënties en de onbestuurbaarheid van dit land.

De laatste weken en maanden maken duidelijk wat de kostprijs van dit land is. De regering Leterme, waar ook de Open VLD van Herman De Croo in zit, slaagt er niet in om een krachtig sociaal-economisch beleid te voeren, we zakken weg in de internationale rankings voor het gezondheidszorgbeleid, we kunnen geen duidelijk asiel- en migratiebeleid voeren en men krijgt zelfs geen geloofwaardige begroting meer opgesteld. Intussen is de staatsschuld wel al opgelopen tot meer dan 300 miljard euro: met 28.000 euro per inwoner torsen we nu al de grootste staatsschuld van de wereld op onze schouders en dat allemaal dankzij België.

Bart De Wever: De N-VA heeft een klaar en duidelijke visie over hoe Vlaanderen uit dit Belgische moeras zou moeten en kunnen kruipen. Dat alles niet in één dag gerealiseerd zal worden en dat dit stap voor stap moet gebeuren, is evident. Wij hebben ook nooit iets anders beweerd. Ook niet dat elke stap eenvoudig zal zijn. Maar er moet natuurlijk wel voldoende politieke wil aanwezig zijn. En precies dat ontbreekt bij de Open VLD: zij hebben de Vlamingen al lang laten vallen. In plaats van een pamfletje tegen separatisme te schrijven, zou De Croo beter een boek schrijven voor de Franstaligen om hen te overtuigen van de noodzaak van een grote staatshervorming. Dat lijkt me op dit ogenblik veel meer aan de orde.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be