Bouwers doen samen met FNV Bouw aangifte van diefstal

17/11/2008 16:20

FNV Vakcentrale

Ruim 70 bouwvakkers kwamen vandaag bijeen bij het politiebureau Ypenburg/ Leidschendam om aangifte te doen van diefstal van reiskostenvergoeding. De belastingdienst heft namelijk belasting over de reiskostenvergoeding die werknemers van hun baas krijgen. Dat betekent dat er niet genoeg geld overblijft om de werkelijke reiskosten te dekken. Diefstal, vindt FNV Bouw. Vooral mensen in de bouw worden hierdoor getroffen, omdat door steeds wisselende werkplekken en afwijkende werktijden de auto het enige alternatief is.

FNV Bouw had buiten een zenuwcentrum ingericht om digitaal aangifte te doen. John Kerstens, cao-onderhandelaar voor de bouwnijverheid, is later met een kleine delegatie op het bureau ontvangen, waar symbolisch aangifte werd gedaan. Met deze aangifte willen leden van FNV Bouw de discussie verder op scherp zetten.

FNV Bouw voert al sinds september actie voor een hogere onbelaste kilometervergoeding. In de bouw krijgen werknemers 28 cent reisvergoeding per kilometer. Maar omdat de Belastingdienst deze vergoeding als inkomen ziet wordt er belasting geheven over het deel boven de 19 cent. Dat betekent dat er netto zo'n 23 cent overblijft. Dit maakt de reiskostenvergoeding vele malen lager dan de werkelijke reiskosten. Een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding zou een toereikende vergoeding betekenen.

Vanaf morgen debatteert de Tweede Kamer namelijk over de belastingplannen van staatssecretaris De Jager, en een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding staat ook op de agenda. Kerstens: "Verschillende politieke partijen zijn positief over een verhoging, maar De Jager geeft vooralsnog niet thuis."

"Van elke cent die ik er in de cao bijpraat, gaat de helft naar de schatkist", riep John Kerstens door de megafoon. "Wij noemen dat diefstal!" Want mocht de Tweede Kamer het niet eens worden over een hogere kilometervergoeding, dan verschuiven de eisen naar de cao-tafel. In de praktijk betekent dat, dat er een hogere bruto-reiskostenvergoeding geëist zal worden.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.