Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelraad na marathondebat akkoord met contract SONOR voor opbouwwerk

Na langdurig vergaderen, deels achter gesloten deuren, heeft de deelraad donderdagnacht 13 november ingestemd met de ondertekening van een contract met SONOR voor het opbouwwerk in de deelgemeente Feijenoord. Het personeel van BdF komt in dienst van een aparte BV (SONOR Zuid), en met een eindbetaling van 100.000 euro voor de employability van de medewerkers en de afbouw van de organisatie wordt de subsidierelatie met stichting Bewonersondersteuning deelgemeente Feijenoord beëindigd.

Juridische consequenties

Drie achtereenvolgende donderdagavonden heeft de deelraad tot in de kleine uurtjes over de aanbesteding van de bewonersondersteuning gedebatteerd. Dat was nodig omdat de eerste avond, na afloop van de algemene beschouwingen, onvoldoende duidelijkheid kon worden gegeven over de juridische consequenties van het contract met SONOR met betrekking tot de overgang van het personeel.

Brief ABVAKABO

ABVAKABO FNV had in een brief van 28 oktober onder meer aangegeven dat de Wet Overgang van Onderneming van toepassing was, maar dat SONOR niet alle personeel van BdF over wilde nemen. Ook schetste de vakorganisatie de risicos van het onderbrengen van het personeel in een lege BV. Immers, bij een mogelijke faillietverklaring van deze BV of het niet verlengen van de opdracht van de deelgemeente Feijenoord staat het personeel met lege handen. De vakorganisatie herinnerde daarbij aan de toezegging van de deelgemeente dat zorgvuldig met het personeel zou worden omgesprongen.

Bezuiniging

De deelraad plaatste grote vraagtekens bij de aparte BV en uitte bezorgdheid over de continuïteit van het opbouwwerk en de heersende onzekerheid onder het personeel van BdF. Dagelijks bestuurder Robbert Baruch zei snel een einde te willen maken aan die onzekerheid, maar legde uit dat niet alle medewerkers over kunnen omdat er per 1 januari 2009 bezuinigd is op het budget voor het opbouwwerk.

Advies nodig

Verder zei Baruch dat het eerdere standpunt mens volgt werk bij de overname veranderd leek nu de ABVAKABO tegenwierp dat er in wettelijke zin sprake is van de overname van een onderneming. Vanwege de complexe juridische kwesties was juridisch advies nodig en kon Baruch nog geen duidelijkheid geven op 30 oktober.

Eindsubsidie BdF

Ook de tweede avond, na afloop van het begrotingsdebat, werd nog geen besluit genomen. Wel werd gestemd over de begrotingswijziging voor de eindsubsidie voor BdF. De aanwezigen van de PvdA, GroenLinks en de SP (in totaal 15 raadsleden) stemden voor, de aanwezigen van Leefbaar Rotterdam, het CDA en de Lijst Smit (6 raadsleden) stemden tegen.

Beantwoording

Wat betreft de overdracht van het opbouwwerk aan SONOR kwamen er opnieuw kritische vragen vanuit de raad richting portefeuillehouder Baruch. Dit ondanks de schriftelijke beantwoording door het dagelijks bestuur van eerdergestelde vragen van de raad. SONOR neemt waarschijnlijk alle opbouwwerkers en zo goed als alle administratieve krachten van BdF over, zo was onder meer te lezen. En: De deelgemeente heeft haar advocaat opdracht verstrekt om te onderzoeken of de door ABVAKABO geuite verontrusting gevolgen heeft voor het reeds doorlopen proces en/of het nog te doorlopen proces met betrekkin g tot de aanbesteding. Wij laten ons op dit moment adviseren over de juridische consequenties van de oprichting van de BV SONOR Zuid.

Nummer twee

Verder werd in de brief aangegeven dat uiterlijk 15 november een overeenkomst met SONOR moest worden gesloten. Indien dat niet het geval was, zou het bestuur in gesprek gaan met de nummer twee van de aanbesteding: Buurtprojecten BV. Als deze niet in staat zou zijn het opbouwwerk per 1 januari over te nemen, zou BdF dit nog enige tijd kunnen verzorgen.

Scenarios

De raadsleden waren er niet gerust op dat alles op tijd geregeld zou zijn. Hebben wij in Feijenoord per 1 januari opbouwwerk?, zei bijvoorbeeld Serdar Çiçek (PvdA). Ik constateer dat de heer Baruch het proces slecht gecoördineerd heeft. Baruch zei dat het dagelijks bestuur er van uit ging dat de overgang per 1 januari gehaald zou worden. We zijn op dit moment bezig de verschillende scenarios uit te werken.

Verklaring

En zo kwam het dat op 13 november de raad opnieuw bijeenkwam om te vergaderen over de aanbesteding van de bewonersondersteuning, ditmaal in een extra vergadering. Die begon met een verklaring van Baruch. De vraag of er sprake is van overgang van onderneming kan pas beantwoord worden als er een uitspraak is van de rechter, gaf hij aan. Vrijwel al het personeel van BdF kan overgenomen worden. Stoppen met SONOR en doorgaan met een andere partij zou weer andere risicos met zich meebrengen, stelde hij verder. Daarom pleitte de portefeuillehouder voor snelle ondertekening van de overeenkomst in het belang van het personeel en het opbouwwerk.

Besloten

Direct na die verklaring werd de vergadering besloten voortgezet omdat er onder meer over eventuele financiële claims zou worden gesproken. Het publiek, onder wie een groep opbouwwerkers, moest uren wachten voor de openbare beraadslagingen werden hervat.

Toelichting over BV

Overigens was bij de vergaderstukken voor deze avond een schriftelijke toelichting van SONOR gevoegd. Hierin werd aangegeven dat de aparte BV nodig was omdat de OR het niet acceptabel vond dat de rangorde in anciënniteit van de huidige medewerkers werd beïnvloed, maar ook dat de BdF-medewerkers die overgaan hun oude rechten behouden (waaronder hun anciënniteit, inschaling en aantal uren). De nieuwe BV wordt zo sterk mogelijk gemaakt door te streven naar additionele opdrachten van de deelgemeente, corporaties of het gemeentebestuur.

Nauwelijks acceptabel

Na hervatting van de openbare vergadering gaf PvdA-woordvoerder Marco van Lent aan dat de oplossing die voorlag, oftewel het ondertekenen van het contract met SONOR, een nauwelijks acceptabele oplossing was. Door de aparte BV was zijn vertrouwen in SONOR niet vergroot. Er was ook kritiek op het BdF-bestuur en -directie: Ook ú heeft uw werk weer eens niet goed gedaan. Op het laatste moment moest er nog een regeling getroffen worden voor de IDers.

Beste kans

Richting dagelijks bestuur zei Van Lent dat voor een goede afwikkeling het aanbestedingstraject drie maanden eerder gestart had moeten zijn. We zien nu een constructie waar nauwelijks mee akkoord gegaan kan worden. Toch is het de beste kans die we werknemers van BdF kunnen bieden om op 1 januari een werkgever te hebben, en de beste kans om te zorgen dat er per 1 januari opbouwwerk is.

Geen vertrouwen

Vervolgens zegde Van Lent het vertrouwen in Robbert Baruch op. Hij concludeerde dat de bestuurder de afgelopen weken hard heeft gewerkt om een oplossing te bereiken. We hebben alleen niét het vertrouwen dat het proces door de heer Baruch goed opgepakt is en ook voortgezet kan worden. De motie kreeg uiteindelijk steun van een meerderheid van de raad (zie ook artikel Moties van wantrouwen).

Verklaringen

Uiteindelijk werd de raadsleden gevraagd of ze konden instemmen met het ondertekenen van het contract met SONOR (officieel is dit een bevoegdheid van het dagelijks bestuur). Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) verklaarde met heel veel moeite in te stemmen omdat het proces niet goed was verlopen. Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei tegen te zullen stemmen omdat het traject niet naar wens is verlopen. Ook Jan Smit (Lijst Smit) stemde tegen, omdat de overeenkomst in zijn ogen teveel onzekerheden bevat. Marco van Lent (PvdA), ten slotte, concludeerde dat tekenen de enige mogelijkheid was om per 1 januari opbouwwerk te hebben en op dit moment duidelijkheid te scheppen voor het personeel.

De aanwezigen van de Partij van de Arbeid, de SP en Leefbaar Rotterdam stemden in met de ondertekening van het contract met SONOR, de Lijst Smit en Groen Links waren tegen.