Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Moties van wantrouwen tegen bestuurders Baruch en Yesildal

Een meerderheid van de deelraad van Feijenoord heeft 13 november het vertrouwen opgezegd in de dagelijks bestuurders Robbert Baruch en Gülami Yesildal. De eigen fractie van de PvdA diende twee moties van wantrouwen in aan het eind van een extra vergadering over de aanbesteding van de bewonersondersteuning (zie artikel elders).

Hierin werd aangegeven dat er onvoldoende vertrouwen is dat Baruch het aanbestedingsproces tot een goed einde zal brengen. Het traject zou te laat zijn gestart en volgens de motie verre van zorgvuldig zijn verlopen. Er is niet voldaan aan de moties waarin de raad opriep tot zorgvuldigheid jegens het personeel en afnemers van het opbouwwerk, aldus de motie.

Naar eer en geweten

In het debat richtte de kritiek zich ook op het moment dat Baruch in actie was gekomen om de juridische problemen rond de overname van het personeel op te lossen. Hij verweerde zich daartegen: Op het moment dat er juridische problemen waren, en dat begon met de brief van de ABVAKABO, heb ik naar eer en geweten gehandeld. Marco van Lent (PvdA) zei aanleiding te hebben om te veronderstellen dat er al eerder signalen waren geweest dat er een probleem zat. Baruch verklaarde verder nog dat het aanbestedingstraject zo snel als mogelijk was gestart.

Wijkvisie

Yesildal, die wegens persoonlijke omstandigheden met verlof is, werd tijdens een ingelast agendapunt over Vreewijk bekritiseerd. In een tweede motie van wantrouwen werd aangegeven dat er onvoldoende vertrouwen is dat deze portefeuillehouder het proces rond de totstandkoming van de wijkvisie Vreewijk tot een goed einde kan laten komen. Ook dit proces is volgens de motie verre van zorgvuldig verlopen. Er is niet voldaan aan de opdracht van de raad om tot een geamendeerde wijkvisie te komen.

Motie gewijzigd

Om steun van de oppositiepartijen te krijgen, amendeerde de PvdA de tekst van de motie van wantrouwen tegen Baruch. De tekst het is wenselijk dat de offerte morgen door het dagelijks bestuur wordt ondertekend werd geschrapt, waarna Leefbaar Rotterdam en GroenLinks alsnog akkoord gingen.

Stemming

Zodoende kreeg de motie van wantrouwen tegen Baruch steun van vrijwel alle aanwezige raadsleden. Alleen de PvdAers Celina do Patrocinio en Arie van der Ent stemden tegen. Bij stemming over de motie van wantrouwen tegen Yesildal was alleen SPer George Verhaege tegen. Hij gaf in een stemverklaring aan de motie ongepast te vinden omdat de bestuurder zich niet kon verweren.

Overigens waren het CDA en de Lijst Goedegebuur, alsmede enkele leden van de PvdA en Leefbaar Rotterdam, deze avond niet aanwezig.