Politiebond ACP

17 november 2008

Afstaan DNA-materiaal: `Alleen bij zwaarwegende argumenten'

Door: Frank van der Kuyl

Het afstaan van DNA door politiemensen. Het onderwerp is voer voor stevige, inhoudelijke discussies. Zo ook binnen het bondsbestuur van de ACP. Er ligt nu een eenduidig standpunt: "De afname van DNA bij politiemensen is slechts bij hoge uitzondering aanvaardbaar en dan alleen indien daartoe een dringende noodzaak is", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp.
Afstaan DNA-materiaal: `Alleen bij zwaarwegende argumenten'

Afstaan DNA-materiaal: `Alleen bij zwaarwegende argumenten'

Het incidenteel afnemen van DNA van politiemensen mag daarnaast geen blijvend karakter krijgen. "Het DNA-materiaal van collega's moet na afsluiting van het betreffende onderzoek direct worden vernietigd."

Geen DNA-databank
De ACP neemt dan ook het standpunt in dat er geen DNA-databank (met DNA- profielen en DNA-materiaal van politiemensen) moet komen. Daarnaast staat de ACP ook afwijzend tegen afname van DNA-materiaal op vrijwillige basis. Binnen het bondsbestuur is, bij de bepaling van dit standpunt, vooral een afweging gemaakt tussen de noodzaak van de maatregel ten behoeve van het politieonderzoek en de bescherming van o.a. de privacy van politiemensen. Zo zou het afnemen van genetisch materiaal bij politiemensen er voor moeten zorgen dat, wanneer op een plaats-delict sporen worden gevonden, er gemakkelijk kan worden vastgesteld of die afkomstig zijn van politiemensen. Op die manier kan het onderzoek sneller en efficiënter worden voortgezet. Forensisch DNA-onderzoek is echter ook erg ingrijpend op het gebied van de privacy. Zo identificeert het DNA van een mens niet alleen de persoon zelf, maar ook de familie van deze persoon. Argumenten aan beider zijden die een nauwkeurige afweging waard zijn.

Meningen leden
Bij het bepalen van een standpunt, luistert de ACP goed naar de meningen en inzichten van onze leden. Zo vroegen wij hen de afgelopen maanden ook om hun visie over het afstaan van DNA-materiaal door politiemensen. Een greep uit de reacties die wij ontvingen, leest u hier.

Landelijk overleg
Het afstaan van DNA-materiaal staat in december op de agenda van het reguliere Landelijke overleg tussen de minister Ter Horst en de vakbonden. De ACP zal het ingenomen standpunt dan uiteenzetten en tot onderdeel van de besluitvorming maken.

Opsporing en fundamentele rechten
Onderzoeker Merel Prinsen verrichtte afgelopen zomer, voor haar promotie aan de Universiteit van Tilburg, een onderzoek naar forensisch DNA-onderzoek. In haar proefschrift noemt zij de relatief nieuwe techniek "een balans tussen opsporing en fundamentele rechten". Zij maakt verder onderscheid tussen opslag van het DNA-profiel en het DNA-materiaal. Prinsen zet in haar onderzoek ook vraagtekens bij de privacy van de bij het onderzoek betrokken personen. Het gehele proefschrift is te verkrijgen via deze link.

---