Gemeente Onderbanken


Kunst van Sjra Schoffelen en Joop Vugs op burgemeesterskamer

Al enige weken exposeren de kunstenaars Sjra Schoffelen en Joop Vugs hun kunstwerken op de burgemeesterskamer in het gemeentehuis van Onderbanken. De hoogste tijd om deze twee gedreven kunstenaars kort aan u voor te stellen.

Kunstenaar Sjra Schoffelen met burgemeester Clermonts

De in Jabeek woonachtige beeldhouwer Sjra Schoffelen was als kind al volop bezig met tekenen, boetseren en kleien. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij naderhand de kunstopleiding ging volgen aan de Stadsacademie en de Jan van Eykacademie in Maastricht, waar hij cum laude afstudeerde. Ook volgde hij een opleiding aan de `Hochschule für Bildende Künste' in West-Berlijn.
In de loop van de jaren nam Sjra deel aan talrijke exposities en tentoonstellingen en was hij betrokken bij het kunstonderwijs in Tilburg en de Stadsacademie in Maastricht, waar hij werkte als stafdocent van de beeldhouwafdeling. In zijn loopbaan heeft Sjra heel wat opdrachten gekregen, die hij steeds met hart en ziel uitvoert. Sjra: "Bij elke opdracht of project probeer je materie om te zetten in vorm, in een beeld dat iets verwoordt. Dat is steeds weer een enorme uitdaging". Aan heel veel projecten bewaart Sjra goede herinneringen, waaronder het ontwerpen van een fontein voor het Franciscusoord in Valkenburg, een dienstverlenende organisatie voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Leuk om te weten is dat Sjra de ontwerper is van de `Louis van Amelsvoort-Award', een internationale prijs voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor rehabilitatie en integratie. In 2009 is Sjra mede-organisator van een kunstmanifestatie waar ongeveer 35 Nederlandse kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines aan zullen deelnemen. Deze kunstmanifestatie vindt plaats in juni volgend jaar en is toegankelijk voor het publiek. In het voorjaar van 2009 volgt hierover meer informatie.

De Bingelraadse kunstenaar Joop Vugs met de burgemeester

Voor Joop Vugs is kunst als het ware `een manier van leven'. Ondanks de beperkingen van een chronische ziekte heeft de Bingelraadse schilder een onnavolgbare gedrevenheid voor het maken van kunst. Op het doek vertaalt hij de gebeurtenissen uit zijn leven en het leven in het algemeen.
Joop: "De uitdaging is om gebeurtenissen zodanig vast te leggen dat het een herkenning is voor mensen. Dit betekent trouwens niet dat een schilderij per definitie schoonheid moet uitstralen om iemand aan te kunnen spreken. Het gaat erom dat de manier waarop iets is vastgelegd iemand raakt. Dat is de `schoonheid' van een werk". Met behulp van zijn speciale schildertechniek, een techniek waarbij acrylverf wordt gemengd met fijn zand, brengt Joop de menselijke emoties tot leven en geeft hij zijn werken een diepere betekenis. Door zijn ziekte heeft hij zijn werkwijze de afgelopen jaren moeten aanpassen. Steeds meer maakt hij gebruik van verschillende digitale technieken om zijn kunstwerken vorm te geven. Een goed voorbeeld hiervan is het project '24 vrouwen Bingelrade 2007' waarbij 24 vrouwen uit Bingelrade werden geportretteerd met behulp van het digitale schetsboek en fotografie. Dit project kreeg veel publiciteit en was een veel besproken onderwerp binnen de Bingelraadse gemeenschap.
Een zeer persoonlijk project zijn de 24 zelfportretten van Joop Vugs, waarmee hij eind 2007 is gestart. Dit project met schilderijen van 200cmx200cm groot, hoopt Joop in de loop van 2009 af te ronden.

Meer informatie over de kunstenaars
Voor meer informatie over Sjra Schoffelen en zijn kunstwerken kun u contact opnemen via telefoonnummer 045-5252370.

Voor meer informatie over Joop Vugs en zijn kunstwerken kunt u contact opnemen via telefoonnummer 046-4425198. Ook kunt u terecht op de website www.joopvugs.com