Universiteit Nyenrode

"China laat je niet los" - verslag van de PTMSc-reis

Een groep van 23 part time Master of Science in management studenten heeft van 21/9 tot 2/10 een studiereis naar de volksrepubliek China gemaakt. Tijdens de reis naar Chengdu en Shanghai werden bedrijfsbezoeken afgelegd en zijn de Sichuan universiteit in Chengdu en de Fu Dan universiteit in Shangai bezocht. Het thema van de reis was Globalisation en Global Integration, gecombineerd met het bestuderen van China. Hieronder hun verslag.

Donderdag
Net teruggekomen van twaalf dagen in China (Chengdu en Shanghai). Samen met een groep part-time studenten en alumni doctoraal bedrijfskunde een studiereis meegemaakt die we zelf georganiseerd hebben. Wat een indrukwekkende ervaring is het geweest. Wat een veelheid aan indrukken, contacten en informatie. Letterlijk bijna geen tijd gehad om te slapen. Niet dat dit zou lukken met zoveel prikkels maar toch, het laat me niet los. Hoe je het ook bekijkt, China gaan we tegenkomen in de wereld.

Onze groep bestond uit 23 professionals. Allen werknemer of ondernemer en sommigen tegelijkertijd ook nog student. Als groep mensen zelf al zeer de moeite waard, maar ook voor het netwerk een aanwinst. Mijn map met penkrabbels nog even doorbladerend naar wat er allemaal gebeurd is, lees ik dat we in Chengdu bij Lafarge gezien hebben dat het met corporate social responsibility echt wel goed gaat komen in China. Verantwoord ondernemen wint aan belangstelling en het investeren in de lokale communities wordt wel degelijk als een noodzakelijk concurrentie voordeel gezien. Hoewel er nog een flinke weg te gaan is, zijn veel kleine stappen vooruit toch een hele afstand. Ook zie ik een snelle notitie dat er hier veel vriendelijke, behulpzame en ondernemende mensen zijn. Chengdu wordt gezien als high tech zone en is de Silicon Valley van China/ZO Azië. Meer dan tienduizend bedrijven op 80 vierkante km. De nauwelijks te bevatten omvang van dit soort aantallen blijkt al uit een bezoekje aan de Sichuan University met 200.000 studenten(!).Wat een ontwikkelingen hier.

Later bij Siemens zien we een duidelijke focus op de opkomende markt voor waterkracht en windenergie. Als we de projecties van toekomstig energieverbruik goed bekijken hebben ze inderdaad de komende jaren nog genoeg aan opwekkingscapaciteit te ontwikkelen daar.

In Shanghai horen we bij kabelproducent YOFC / Draka over de ontwikkelingen op de telecommunicatie markt. De verwachte aantallen nieuwe connecties per periode en het volume van dataverkeer zijn duizelingwekkend. Een Nyenrode professor international business, toevallig ook op reis in Shanghai, kon op het laatste moment zijn schaarse tijd vrijmaken om erbij te zijn. Leuke discussies en `s-avonds bij het georganiseerde alumni diner alles nog eens goed doorgesproken. De general manager van het Westin hotel bleek ook bereid om ons last-minute nog even te informeren over de laatste ontwikkelingen in China.
De dag erna met zijn allen op een veerboot naar Changxing eiland in de monding van de Yangtse rivier alwaar mr. Liu ons enthousiast rondleidt bij ZPMC, een gigantische kranenbouwer voor container terminals met 70% wereldmarkt aandeel. Het is ongelofelijk om te zien hoe er hier door 20.000 Chinese op het eiland levende werknemers meer dan 200 van dit soort kranen per jaar zomaar vanaf de kade direct op de boot gezet worden. Aardig dat er ook kranen voor ECT in Nederland tussen staan. Wanneer we als bedrijfskundigen voorzichtig naar `onderhanden werk' en `werkkapitaal' vragen zijn de antwoorden bijna niet te bevatten. Wat een first class onderneming.

Maandag werden we allervriendelijkst ontvangen bij Rittal, een producent van materialen voor netwerkoplossingen. Interessant om te zien hoe Chinees en Westers management geïntegreerd ingezet worden om de uitdagingen rond zeer snelle groei, logistiek, klantcontact en sourcing van grondstoffen aan te kunnen. András met zijn gecombineerde Chinese en Oost-Europese achtergrond geeft ons nog even mee dat Chinezen problemen meer democratisch kunnen oplossen dan Europeanen. Geeft te denken en ook hier weer een krabbel in een hoekje van het papier: "wat een enthousiast team hier!". Ons beeld van gesloten Chinezen klopt helemaal niet...

Dinsdagmorgen op bezoek bij het Nederlands consulaat. Consul generaal Eric Verwaal ontvangt ons enthousiast voor een Q&A ronde. Hij vertelt ronduit over de rol van het consulaat en wat er allemaal gaande is in China, hoe er op de sterke economische groei ingespeeld wordt en hoe de Chinezen hun identiteit zien ten opzichte van alle veranderingen. Interessant om te horen hoe snel Chinese bedrijven soms in een markt kunnen stappen.

Na het consulaat weer snel in de bus voor een rit naar Taixing, noordelijk boven Shanghai en 1,3 miljoen inwoners. Bewust gekozen om ook eens buiten Shanghai te kijken. Aankomend worden we ontvangen door niet alleen de aandeelhouders en de bedrijfsleiding, maar ook door de burgemeester en de regionale media. Wat een ontvangst. Vergeleken met Shanghai is dit weer even echt China, maar wel een China met een zich snel ontwikkelend Industrial Park dichtbij de snelweg, railtransport en water. Voorzien van de nodige investeringen in machines, elektronica, nieuwe materialen en aanwezige kennis perfect opgesteld om zich als wetenschappelijke industrie te kunnen positioneren.

Vrijdag
Wordt half uitgerust wakker. Ben wat onrustig. Zit te denken aan wat ik zelf ga doen in China. Hoe houden we de doelstellingen van onze stichting vast? Hoe onderhouden we ons nieuwe netwerk? Wanneer gaan we weer?
Ik zie mogelijkheden, veel mogelijkheden, maar hoe precies heeft nog even tijd nodig. Er kan in China heel veel. Kansen genoeg en ook China heeft op bepaalde gebieden expertise nodig. Wel is het zaak om nooit op te geven. Zoek de dialoog met je omgeving, investeer in je netwerk, werk samen met autoriteiten en integreer. Ik laat het maar weer even liggen. Nu eerst het thuisfront bijpraten en de kinderen hun cadeautjes geven.

Maandag
Een beetje uitgerust weer aan het werk. Weer een berg mailtjes, maar gelukkig ook veel leuke vragen: "hoe was het?", "wanneer gaan jullie verslag doen?". Ook pagina's vol mailtjes uit China van onze nieuwe contacten: "wij vonden het erg leuk, wat vonden jullie ervan?". Gelijk ook alle LinkedIn uitnodigingen uit China bijwerken. Handig voor later. Snel ook nog even door de meer dan 5000 foto's op Flickr.com heengaan. Ik kan een grijns niet onderdrukken als ik de resultaten van de survey onder de deelnemers lees. Stuur alle deelnemers nog even een bedank mailtje. Strak organiseren is nodig, het was een top team, maar zonder de deelnemers zelf was het natuurlijk nooit zo goed geweest.

Dinsdag
Ik wil onze unieke ervaringen delen. Met mijn collega bestuursleden afgesproken dat we eerst maar alle verslagen gaan maken. Ook richting de faculteit zullen we verslag gaan doen. Hoewel zelf georganiseerd, zijn we natuurlijk toch verbonden met de universiteit. Ook komen we bijeen in een speciaal college volgende week: impact van financiële crisis op de verhoudingen van China met de USA en de rest van de wereld. Ook is er een ondernemende alumnus bij met zijn ervaringen in China. Geen verassing dat bijna iedereen erbij gaat zijn. Echt een onderwerp bovenop het nieuws.
Grappig om te zien hoe klein de wereld weer is. Ik krijg mailtjes dat een paar deelnemers in het vliegtuig terug hebben gesproken met klanten van de bedrijven die we bezocht hebben. Ook hier weer netwerken en zelfs zaken doen. Ook gehoord dat we met de KLM gaan samenwerken op volgende reizen. Het was weer een geweldige crew aan boord.

Woensdag
Eindelijk weer een beetje aan het werken zelf toegekomen. Alle rapportages weer bijgewerkt en alles weer op de rit. Relaties die ik spreek vragen echter niet naar het werk maar naar China. Weet nou echt iedereen dat we geweest zijn? Bellen met een paar medereizigers geeft hetzelfde beeld en we zitten gelijk weer te brainstormen over: wat gaan we doen? Kunnen we starten met productie in China? Kunnen we diensten leveren? Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel connecties er al met China blijken te zijn. Veel van ons bleken al ingangen daar te hebben die actief zijn geworden nu ze er zoveel over spreken.

Donderdag
Een week terug uit China nu. Ik ben er nog steeds evenveel mee bezig. Het was meer dan een studiereis alleen. Ik wil weer terug om nog meer te leren en de mogelijke kansen te verkennen. Ook spreken we over een bezoek aan de andere BRIC landen. De doelstellingen van onze stichting zijn 100% behaald en gaan zelfs uitgebreid worden. Alle deelnemers, de bezochte bedrijven, het consulaat en de universiteiten hebben ons zoveel input gegeven dat we wel moeten. Het zou zonde zijn om dit te laten liggen.
China komt ook ter sprake op het nieuws: beurs Shanghai hard naar beneden als gevolg van de financiële crisis. Ik moet even denken aan de kredietlijnen vanuit de Chinese overheid. We zijn verteld dat met name de 100% Chinees gecontroleerde bedrijven zo hard kunnen groeien doordat zij toegang tot kapitaal hebben. Wat nu als daar tijdelijk een rem op komt? Hoe gaat het dan verder met al dat onderhanden werk of de geplande investeringen voor de wat langere termijn? Ook zijn ze nu meer voorzichtig met buitenlandse investeringen. Ook China heeft het een en ander moeten afwaarderen en echte expertise op dit gebied is schaars in China.
Zeker is dat we China niet alleen gaan tegenkomen in de wereld, maar dat China zelf ook meer en meer onderhevig is aan de ontwikkelingen in de wereld. China's strategische denkers hebben dit goed in de gaten en wat China zelf betreft zal de groei van China "peaceful" verlopen maar is er geen invloed op de steeds complexere en onvoorspelbare wereld. China's belangrijkste uitdaging voor de komende decennia zal de economische ontwikkeling van het binnenland en de interne markt zijn in tegenstelling tot het beleid van extern gerichte exportgroei, de toename van handelsoverschotten en de internationale investering daarvan.

Voor dit weekend neem ik mijzelf voor om even de gedachten te ordenen. Of het gaat lukken is de vraag. Ik pak nog even mijn pas gekochte 2e hands rode boekje van Mao erbij voor een passend citaat: "De omstandigheden zijn voortdurend aan verandering onderhevig, en als wij onze gedachten steeds bij de nieuwe toestand willen laten aansluiten, moeten wij deze bestuderen., Mao Tse Toeng, Chinees politicus (1893-1976)"

Profiel
Naam Erik C. Versteeg
Functie: Director Projects & Services bij Draka Voorzitter Stichting Nyenrode International Business & Study Events, opgericht Mei 2008, gevestigd te Vleuten
Part-time student Msc in Management, Nyenrode Business Universiteit Jaarvertegenwoordiger PTMSc10
Website: www.snibse.nl