Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Begroting 2009 vastgesteld

Begroting van 31 miljoen euro ongewijzigd vastgesteld door Deelraad

Op de donderdagavonden 30 oktober en 6 november jongstleden behandelde de deelraad de begroting voor 2009. Tijdens deze avonden werd besproken hoe de politieke partijen de beschikbare 31 miljoen euro voor 2009 gaat verdelen. Op de tweede avond is de begroting voor 2009 ongewijzigd vastgesteld. Dat betekent dat het geld wordt verdeeld zoals op de deelgemeentepagina van 29 oktober te lezen viel. Begroting 2009 in PDF

Naast de behandeling van de begroting was er voor de politieke partijen gelegenheid om moties en amendementen in te dienen. Een motie is een verzoek van een politieke partij aan het dagelijks bestuur om iets te doen of juist na te laten. Een amendement is een formele wijziging van een officieel document, met normaal gezien het doel het document te verbeteren. De ingediende amendementen zijn tijdens de vergadering weer ingetrokken danwel niet aangenomen.

Moties
Tijdens de begrotingsraad dienden de fracties van de politieke partijen 10 moties in. Twee moties werden vóór stemming ingetrokken. Een motie (1) van de fractie van de PvdA over Veilig ondernemen werd met 17 stemmen voor en 4 tegen aangenomen. De PvdA ziet in Vei lig Ondernemen een belangrijk instrument om onder andere de veiligheid en economische positie in winkelgebieden te versterken. Daarom verzoekt de partij het dagelijks bestuur om in het kader van Veilig Ondernemen verdere initiatieven te nemen en hiervoor eventueel andere financieringsmogelijkheden te zoeken.

Een motie (2) van de fractie van LR om Communicatie met en participatie door bewoners te verbeteren, werd na stemming met 8 stemmen voor en 13 tegen verworpen.

Een motie (3) van de fractie van LR met het verzoek aan het dagelijks bestuur de mogelijkheid van het invoeren van Buurtreferenda te onderzoeken werd met 18 voor en 3 tegen aangenomen. Leefbaar Rotterdam ziet in het buurtreferendum een uitstekend middel om burgerparticipatie op wijkniveau te verbeteren. Daarom wil de partij dat het dagelijks bestuur probeert om ook op deelgemeentelijk niveau raadgevende en raadplegende buurtreferenda mogelijk te maken.

Een motie (5) van de fracties van LR en VVD om het dagelijks bestuur op te dragen meer inzicht te geven in Externe geldstromen werd unaniem aangenomen. Aanleiding voor deze motie is dat de partijen vinden dat bepaalde geldstromen niet duidelijk zijn voor de deelraad. Bijvoorbeeld de financiering van de aanpak van jongerenoverlast. Een aparte paragraaf in de programmabegroting voor dergelijke geldstromen en de bijbehorende producten kan volgens LR en de VVD verhelderend werken.

Een motie (6) van de fractie van de HIJ om te onderzoeken op welke wijze een Versterking van vrijwilligersorganisaties kan worden bereikt, werd unaniem aangenomen. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de activiteiten voor bewoners in IJsselmonde. Helaas constateert HIJ dat verenigingen nogal eens belemmerd worden in het optimaal realiseren van hun activiteitenaanbod. HIJ wil dat het dagelijks bestuur onderzoekt met welke bestuurlijke en organisatorische knelpunten verenigingen kampen. Op basis van deze inventarisatie kunnen een actieplan en een begroting worden opgesteld om de vrijwilligersorganisaties te versterken.

Een motie (7) van de fractie van het CDA met het doel om Maatschappelijke stages in het onderwijs te stimuleren, werd met 17 voor en 4 tegen aangenomen. Het CDA ziet in maatschappelijke stages een manier om jongeren te laten zien dat de samenleving is wat je er samen van maakt. In IJsselmonde is al een start gemaakt met maatschappelijke stageplekken, maar volgens het CDA kan deze ontwikkeling nog een steuntje in de rug gebruiken. Bijvoorbeeld door de deelgemeente als opdrachtgever of subsidieverstrekker van maatschappelijke organisaties het creëren van stageplekken te laten stimuleren. Daarnaast verzoekt de partij te onderzoeken of er binnen de deelgemeentelijke organisatie stageplekken kunnen worden georganiseerd en te kijken of er aan de dagelijks bestuurders een stagiair kan worden gekoppeld.

Een motie (8) van de fractie van de VVD om bij de vaststelling van de programmabegroting in het vervolg alle Knelpunten en wensen apart in stemming te brengen, werd verworpen met 2 stemmen voor en 19 tegen.

Een motie (10) van de fractie van LB om basisschoolleerlingen dagelijks Gratis ontbijt te verstrekken werd verworpen met 1 stem voor en 20 tegen.

De deelraad vraagt het dagelijks bestuur om in het kader van Veilig Ondernemen verdere initiatieven te nemen en hiervoor eventueel andere financieringsmogelijkheden te zoeken.