Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 nov 2008

ACP wil geweld tegen politie harder aanpakken

Politiebond ACP heeft een tienpuntenplan opgesteld om geweld tegen politiemensen harder aan te pakken. Het tienpuntenplan van maatregelen draagt volgens de ACP in preventieve zin bij aan het beperken van geweld tegen politiemensen.

Het zijn op zichzelf staande maatregelen, maar ze zijn ook in combinatie toe te passen. De maatregelen worden alleen gebruikt voor personen, die zich al meerdere keren schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen politieambtenaren en andere hulpverleners.

Het ACP tienpuntenplan:

1. Horecagelegenheden eerder sluiten als er aanhoudend sprake is van overlast van geweld tegen politiemensen of andere overheidsdienaren.

2. Huisarrest (bijvoorbeeld met Oud en Nieuw) voor diegenen waarvan bekend is dat bepaalde feestjes of weekenden steevast uit de hand lopen.

3. Meldplicht: op gezette tijden per avond of dagdeel fysieke melding op een aangewezen politiebureau. Straf volgt wanneer iemand niet op komt dagen.

4. Introductie van het Elektronisch Volg Systeem op structurele of incidentele basis zodat altijd te traceren is waar iemand is of is geweest.

5. Preventief gebiedsverbod: op bepaalde momenten gelden verboden om op plaats X aanwezig te zijn.

6. Contactverbod: wanneer blijkt dat bepaalde combinaties van personen tot `rotzooi' leiden, komt er een -tijdelijk- verbod voor het contact tussen deze combinaties. Let op, dit is niet hetzelfde als een samenscholingsverbod.

7. Vergunningenbeleid voor gemeenten wordt strenger toegepast voor feesten en evenementen. Wanneer er niet voldoende politiecapaciteit is om de openbare orde te garanderen, wordt geen vergunning afgegeven.

8. Er worden afspraken gemaakt over minimumstraffen, waardoor een rechter tenminste een bepaald minimum oplegt als er sprake is van geweld tegen ambtenaren.

9. Snelrechtprocedures worden sneller en efficiënter toegepast, zodat zaken waarbij politiemensen te maken hebben gehad met geweld, meteen worden afgehandeld en niet op de plank blijven liggen.
10. Smoelenboek op internet: veelplegers van geweld tegen politiemensen komen met een foto op internet te staan. Op die manier kunnen bijvoorbeeld horecagelegenheden (tijdelijk) bepaalde mensen weigeren wanneer die consequent voor overlast zorgen.

Het tienpuntenplan is tot stand gekomen op basis van de reacties van politiemensen die elke dag op straat meemaken hoe het (anders) kan of gaat.