Voedingcentrum


Hoe slanker, hoe beter?

Stop de aanzet tot extreme vermagering! Scarlet Hemkes overhandigt morgen een petitie met dit verzoek aan de Tweede Kamer. Hemkes haalde al eerder het nieuws met haar strijd tegen websites die anorexia nervosa verheerlijken. Ze vindt dat er met name in de media en modewereld een groeiende, schadelijke aandacht is voor overgewicht en afvallen. Extreem vermageren tot een overdreven dun lijf is niet goed. Volgens het Voedingscentrum is âhoe slankerâ daarom niet gelijk aan âhoe gezonderâ. Het zwaartepunt moet liggen op een gezonde leefstijl en een gezond gewicht.

In de modebladen staan veelal fotoâs van extreem dunne modellen, die misschien de hele dag teren op een droge beschuit en een glas water. Mooi of niet mooi, gezond leven ze op die manier niet. Van een gezonde leefstijl wordt je misschien niet dun. Maar superdun zijn is ook niet per definitie het beste gewicht voor de gezondheid.

Op de lange termijn is een gezond gewicht het beste. Daarvoor heb je een gezonde leefstijl nodig met een gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging. De Schijf van Vijf is daarbij een handig hulpmiddel. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt, gebruik de BMI - test.

Goede voorbeeld

Een gezond eet- en leefpatroon moet je leren. Het is belangrijk om daar vanaf de geboorte mee te beginnen. Ouders spelen daarbij een cruciale rol. Als zij hun kind een gevarieerde voeding aanbieden, het goede voorbeeld geven en hun kind geen eten opdringen, dan geven zij hun kind veel goeds voor de rest van hun leven mee. Ook voor bewegen geldt dat het goede voorbeeld van de ouders van belang is. Kinderen doen hun ouders na.