Provincie Overijssel

Klimaatverandering: Europese regio's werken nauwer samen

calre324.jpg (19 Kb)
Europese regionale parlementen spelen een cruciale rol bij de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering en dienen daarom nauw samen te werken. Dat is de conclusie van de internationale conferentie rond klimaatverandering en watermanagement die vandaag werd gehouden op uitnodiging van de Overijsselse Provinciale Staten.

Ruim 20 regionale parlementen waren vertegenwoordigd in Zwolle om de effecten te bespreken die klimaatverandering wereldwijd teweeg brengen op locale of regionale schaal. De conferentie werd bezocht door vertegenwoordigers uit Italië, Spanje, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Roemenië, en Rusland. Bijdragen kwamen bovendien van de Europese Commissie, het Europese Parlement en de provincies Overijssel, Gelderland en Zuid Holland.

In hun bijdragen lieten experts zien op welke wereldschaal de veranderingen zich tegenwoordig afspelen, zoals de stijging van de gemiddelde temperaturen met extreme weers- en wateromstandigheden als gevolg. De gevolgen van deze wereldwijde ontwikkelingen komen echter terecht op plaatselijk en regionaal niveau. Zo zijn het vooral de bevolking, gemeenten en de provincies die worden geconfronteerd met de gevolgen.

En die gevolgen zijn zeer gevarieerd, zo bleek tijdens de conferentie. Van extreme waterstanden in Noord Europa tot het verdwijnen van de gletsjers in de Alpen, van opmerkelijk warme winters in Archangelsk tot extreme droogte in Spanje. Met een gevarieerd pakket maatregelen proberen de plaatselijke autoriteiten de problemen te lijf te gaan. Denk daarbij aan dijkverhogingen, kanalisering en aan systemen om zoet water te behouden, te recyclen of te hergebruiken.

In hun slotverklaring nemen de regionale parlementen hun verantwoordelijkheid bij de oplossing van de problemen. Als gastheer van de conferentie vatte de Overijsselse commissaris van de koning Geert Jansen het als volgt samen: "Alleen gezamenlijk kunnen we de problemen aanpakken. Dit gebeurt niet alleen door de noodzakelijke plaatselijke maatregelen te nemen, maar vooral door ervoor te blijven zorgen dat het onderwerp klimaatverandering prominent op de agenda blijft staan bij onze nationale en Europese vertegenwoordigers."