Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 17 november 2008

Gemiva-SVG Groep neemt manege over

Zorginstelling Gemiva-SVG Groep heeft in oktober 2008 manege Mazzeltov in Bergambacht overgenomen van Janine van de Lingen. De Gemiva-SVG Groep zet de manege op professionele basis voort en gaat er woon- en werkplekken creëren voor mensen met een verstandelijke beperking. Om deze overgang te markeren, gaat de manege vanaf 15 november verder onder een nieuwe naam: Manege De Hoekse Gang. De nieuwe naam werd bekend gemaakt tijdens een informatiebijeenkomst voor de leden van de manege.

De manege blijft bestaan als een vertrouwde en plezierige plek voor pony- en paardrijles voor jong en oud, vertelt Ben Eijsink, regiomanager bij de Gemiva-SVG Groep. Wij willen de manege voortzetten op een gastvrije en professionele basis. We zullen evenementen en wedstrijden organiseren, maar ook gelegenheid bieden voor kinderfeestjes. Tevens blijft er mogelijkheid voor pensionstalling.

De nieuwe naam van de manege verwijst naar één van de voorgangers van stoomgemaal De Hoekse Sluis naast de manege: molen De Hoekse Gang, verklaart Ben Eijsink. Daarnaast is gang ook een veelgebruikte term in de paardrijwereld. Vandaar dat wij deze nieuwe naam kozen. De manege is op internet al te vinden onder de nieuwe naam. Op www.dehoeksegang.nl vinden belangstellenden informatie over onder andere de lestijden, pensionstalling en de activiteiten die mogelijk zijn in de manege.

Het houden van een manege vraagt deskundigheid. Daarom heeft de Gemiva-SVG Groep Legustha Andriessen aangesteld. Zij is zeer ervaren en heeft alle benodigde diplomas om een manege op deskundige wijze te runnen.

Verbouwing
Gemiva-SVG werkt samen met de lokale woningcorporatie Qua Wonen. Qua Wonen is de eigenaar van de manege en de bijbehorende woonboerderij. Gemiva-SVG huurt de gebouwen, die in 2009 gerenoveerd zullen worden. Ben Eijsink: Als alles meezit start de verbouwing in het voorjaar. Het zal ongeveer een jaar duren. Er komen een aantal nieuwe stallen en een dagbestedingsruimte. De boerderij wordt omgebouwd tot een woonplek voor zestien mensen. Onze cliënten kunnen dus wonen én werken bij de manege.

Het is de bedoeling dat er straks twintig mensen in De Hoekse Gang komen werken. Zij houden het terrein en het weiland bij, verzorgen de paarden en stallen of werken in de kantine. Medewerkers van Gemiva-SVG zullen de cliënten begeleiden bij hun werk in de manege. Ook deze medewerkers hebben kennis van het manegebedrijf.

Spierpijn
Inmiddels zijn drie mensen met een verstandelijke beperking begonnen met hun werk in De Hoekse Gang. Dit aantal zal geleidelijk groeien. Eén van deze pioniers is Anika Eble. Zij hoorde van haar begeleiders over deze nieuwe mogelijkheid en was meteen enthousiast om er aan de slag te gaan. Anika: Ik rijd al twee jaar paard op een manege in Gouda. Daar verzorg ik ook één keer per week een paard. Het werken op de manege is dus niet echt nieuw voor mij. Ik doe hier van alles: de kantine schoonmaken, koffie en thee verzorgen, stallen uitmesten, voeren, vegen, paarden poetsen, materialen verzorgen, enzovoort. De stallen uitmesten is best zwaar werk. Na de eerste dag had ik gewoon spierpijn! Maar nu niet meer. Het is een leuke manege, met leuke paarden en collegas.

Gemiva-SVG Groep
De Hoekse Gang maakt deel uit van de Gemiva-SVG Groep. Deze zorgorganisatie ondersteunt in de provincie Zuid-Holland ruim 4.000 mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ben Eijskink: In de regio Midden-Holland hebben wij zeer uiteenlopende voorzieningen: woonlocaties, activiteitencentra en ambulante begeleiding bij mensen thuis of op hun werkplek. Wij vinden het belangrijk dat mensen met een beperking naar hun mogelijkheden deel kunnen nemen aan de samenleving. In de regio hebben wij onder andere enkele zorg- en kinderboerderijen, een bakkerij en een atelier. In 2009 starten we in Ammerstol met een buurtsuper. U vindt meer over ons op www.gemiva-svg.nl.