Ingezonden persbericht


Wereldberoemde Italiaanse componist Pino Donaggio
aanwezig bij de première van OORLOGSWINTER

Maandag 17 november ­ Aanvang: 20.15 uur (ontvangst 19.30 uur) Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam

Naar het beroemde boek van Jan Terlouw
Een film van Martin Koolhoven

Ook de beroemde filmcomponist Pino Donaggio, die de prachtige muziek van de film Oorlogswinter gecomponeerd heeft, zal maandagavond 17 november de première van de film in Pathé Tuschinski bijwonen. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.

Pino Donaggio is beschikbaar voor interviews (maandag 17 en dinsdag 18 november). Coördinatie: Monique van Schendelen

Oorlogswinter is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland zo'n 300.000 exemplaren verkocht zijn. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.

Het is de januari 1945. Nederland is bedekt met een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. De overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.

De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelouwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik...mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Te zien in de bioscopen vanaf 27 november 2008
Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures www.oorlogswinterdefilm.nl


---