Gemeente Papendrecht

6 november 2008

Informatieavond sportcentrum

Maandag 17 november houdt de gemeente Papendrecht een openbare informatiebijeenkomst over het nieuwe sportcentrum aan de Lange Tiendweg. Omwonenden en andere belangstellenden zijn hiervoor per brief uitgenodigd. Op deze avond worden twee plannen gepresenteerd:
- een nieuw sportcentrum op de huidige locatie van zwembad De Hooght
- het sportcentrum ter hoogte van het hotelcomplex Golden Tulip, voorheen Mercure, als onderdeel van een bredere gebiedsontwikkeling.

Belangstellenden konden in januari van dit jaar al kennis maken met en reageren op beide plannen. Mede naar aanleiding van opmerkingen en suggesties uit de samenleving en van de gemeenteraad zijn de plannen nu geoptimaliseerd. De informatiebijeenkomst van 17 november wordt gehouden in het Jeugdcentrum Interval, Lange Tiendweg 8a. De zaal is open vanaf 19.00 uur;
de bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Na twee korte presentaties is er gelegenheid om met deskundigen van gedachten te wisselen en vragen te stellen. Tijdens de avond zal geprobeerd worden zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Voorts wordt een nieuwsbrief uitgereikt waarin de twee trajecten nader worden toegelicht en zijn afgebeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop Warner, projectmanager sportcentrum, bereikbaar op telefoonnummer 078-6418232.

Werkbezoek college aan de wijk Oostpolder-De Kooy dinsdag 11 november 2008
Het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht bezoekt twee keer per jaar één van de wijken in Papendrecht. Dinsdag 11 november wordt per bus de wijk Oostpolder-de Kooy verkend. Het wijkplatform Oostpolder-De Kooy heeft een programma samengesteld waarin o.a. een aantal aandachtspunten opgenomen zijn uit het wijkjaarplan 2008.

Doel van wijkgericht werken is door een gezamenlijke aanpak van wensen en problemen in de wijken de leefbaarheid te verbeteren en de verantwoordelijkheid van de inwoners voor hun eigen woonomgeving te vergroten. Door het bezoeken van een wijk benadrukt het college haar betrokkenheid bij het wijkgericht werken. Men kan met eigen ogen de uitwerking van het collegebeleid aanschouwen. Er zal altijd meer te wensen zijn dan gerealiseerd kan worden. Een werkbezoek kan bijdragen aan het maken van keuzes. Voor bewoners, betrokken bij het wijkgericht werken, is het een kans om op informele wijze nader kennis te maken met de leden van het college. Zo kunnen punten die hoog op de wensenlijst staan nog een keer onder de aandacht van het college te gebracht worden.

Het definitieve programma van het werkbezoek wordt voorafgaand aan de rondleiding aangereikt door het wijkplatform. Tijdens de route door de wijk is pers van harte welkom.

De markt op met structuurvisie Papendrecht 2020 Bijna 300 inwoners van Papendrecht bezochten eind september de `marktkraam structuurvisie Papendrecht 2020'. Medewerkers van de gemeente Papendrecht brainstormden rond de kraam tussen Markt en Meent met inwoners over de toekomst van Papendrecht. Meest genoemde pluspunt van Papendrecht was het dorpse karakter van de gemeente.

Doel van de marktkraam was een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat de inwoners van Papendrecht graag zien veranderen of juist willen behouden in het Papendrecht van 2020. Geluisterd werd dan ook aandachtig naar de (toekomstige) wensen en behoeften van inwoners, die werden uitgedaagd in te gaan op stellingen over de thema's voorzieningen, wonen & verkeer, groene ruimte, water en bereikbaarheid.
Bij de kraam konden geïnteresseerden verder onder meer kennisnemen van het `Opinieonderzoek structuurvisie Papendrecht 2020' (dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd door het Onderzoekscentrum Drechtsteden) en het verslag van de werkateliers op 29 mei en 22 juli 2008. Tijdens deze werkateliers brainstormden gemeente en ondernemers over het toekomstbeeld van Papendrecht.

Gezellig wonen
'Jong en oud waren het opmerkelijk eens over de stellingen', vertelt projectleider van de structuurvisie Papendrecht Nicole op de Laak. Zo werden het gemis van een treinstation, busverbindingen, betaald parkeren en parkeerbeleid binnen de blauwe zone als opvallende minpunten genoemd. Een groot deel gaf verder aan dat Papendrecht te vol wordt gebouwd en dat er binnen Papendrecht weinig vermaak is voor jongeren.
Op de Laak: `Als pluspunten zien inwoners onder meer de nieuwe Meent, het aanbod (sport)voorzieningen, voorzieningen in het algemeen en bereikbaarheid.' Wel wordt opgemerkt dat de Meent best minder tochtig en overdekt zou mogen worden.
Veruit het meest genoemde pluspunt is het dorpse karakter van Papendrecht. Inwoners hebben verder een veilig gevoel en waarderen de centrale ligging en de snelle verbinding met Dordrecht. Ook werd benadruk dat het gezellig wonen is in Papendrecht. De uitkomsten van het opinieonderzoek, de werkateliers en de kramen worden gebruikt bij uitwerking van de Structuurvisie Papendrecht 2020.

Informatieavond omwonenden Grand Café Two
De gemeente Papendrecht organiseert speciaal voor omwonenden van Grand Café Two een informatieavond op woensdag 12 november 2008 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.
De eigenaar van Grand Café Two aan de Van Muilwijckstraat heeft vergunning aangevraagd voor een café, restaurant en zalencentrum. De burgemeester heeft op 11 september 2008 het voornemen vastgesteld om een exploitatievergunning te verlenen voor het cafégedeelte. In deze exploitatievergunning worden verschillende voorwaarden opgenomen om overlast te voorkomen en beperken.
Tijdens de informatieavond zal informatie de burgemeester een toelichting geven op de procedure van vergunningverlening en aangeven hoe de handhaving wordt geregeld..
Na de informatieavond zal het besluit formeel bekend worden gemaakt via een publicatie op de gemeentepagina in het Papendrechts Nieuwsblad. Na bekendmaking ligt het besluit dan ter inzage bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Papendrecht. Belanghebbenden kunnen vervolgens gedurende een termijn van 6 weken bezwaar maken tegen het besluit.

Papendrechtse en Alblasserdamse volleybalverenigingen promoten volleybal op voortgezet onderwijs
Vanaf woensdag 12 november staan De Lage Waard (locaties Keijzerweerd en Vijzellaan) en het Willem de Zwijgercollege in Papendrecht bol van volleybal. Op deze dag lanceren volleybalverenigingen Flits (Papendrecht) en Smash `66 (Alblasserdam) in samenwerking met de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) `De week van het Volleybal'. Hierna staan alle gymlessen in het teken van volleybal. Als grootse afsluiter is vrijdagavond 21 november het `Ultimate Volley Xperience' (UVX) in een fabrieksloods aan de Ketelweg in Papendrecht.

In het kader van de breedtesportstimulering - wat door de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht sinds 2004 intensief wordt gesteund - hebben de twee volleybalverenigingen Flits en Smash `66 het initiatief genomen om volleybal eens flink op de kaart te zetten bij de Alblasserdamse en Papendrechtse jeugd. Aangezien het overgrote deel van deze jongeren in Papendrecht op één van de twee voortgezet onderwijsinstellingen zit, was een samenwerking met beide scholen een logische keuze. Beide scholen werken graag mee aan dit initiatief. Woensdagmorgen 12 november vinden promotie-evenementen (side-events) plaats op alledrie de locaties van de betreffende scholen. Jongens en meiden van de promotieteams delen in de pauzes deelnameformulieren uit voor de UVX op 21 november. Ook de organisatie van UVX is aanwezig om alvast een klein idee te geven wat de UVX precies inhoudt. Op een groot scherm zijn videobeelden, foto's en muziek van eerdere evenementen te zien. In Fatboy zitzakken en onder een palmboom kunnen jongeren lekker loungen en alvast sfeer proeven of `Fast Smashing' uitproberen.
Vanaf maandag de 17de november verzorgen alle gymnastiekdocenten samen met vrijwilligers van de twee volleybalverenigingen attractieve volleyballessen tijdens de reguliere gymlessen. Op vrijdag 21 november volgt dan de grootse UVX .

De NeVoBo organiseert UVX volleybalevenementen voor jongeren op unieke locaties. Op vele unieke locaties hebben al UVX-events plaatsgevonden, hierbij kun je denken aan: de Grote Markt in Groningen, het middenterrein van een ijsbaan, De Dam in Amsterdam, de Philipshallen in Eindhoven en op het dak van een winkel in Groningen. Vanaf 18.00 uur worden 300 jongeren tussen de 12 en 18 jaar verwacht die met elkaar aan UVX gaan deelnemen in een grote loods aan de Ketelweg 61e in Papendrecht. Het bedrijf GMT stelt deze loods kosteloos ter beschikking voor het evenement. UVX bestaat uit een volleybaltoernooi met daarbij allerlei verschillende side-events zoals tafelvoetbal, tafeltennis, snooker DJ's, loungekussens, Bossaball (www.bossaball.nl), WII spelcomputers, Fast Smashing, en andere nieuwe trends. Horeca Sterk zorgt ervoor dat de deelnemers ook een drankje en wat te eten kunnen aanschaffen. Leerlingen van beide scholen kunnen gratis deelnemen aan het UVX-evenement. Inschrijven gebeurt op school. Het initiatief van de volleybalverenigingen Flits en Smash `66 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht en een prettige samenwerking met de Lage Waard, het Willem de Zwijgercollege en de NeVoBo. Kijk voor meer details op www.papendrecht.nl/sportstimulering (onder Actueel).

Intocht Sinterklaas zaterdag 15 november
Sinterklaas en honderd van zijn Zwarte Pieten komen zaterdag 15 november in de jachthaven van Papendrecht. Burgemeester De Bruin zal hen bij aankomst om circa 13.00 uur welkom heten. Vanaf 11.30 uur zijn er verschillende activiteiten rond de jachthaven. Zo is er een draaimolen, koffie, thee, warme chocolademelk, suikerspinnen en muziek van kinderkoor De Knotkids, Excelsior en de Merweboertjes. Verder vindt de prijsuitreiking plaats van de kleurwedstrijd, waarvoor de kleurplaat te vinden is op internetadres: www.rt140.com. Kleurplaten kunnen tot donderdag 13 november 12.00 uur worden ingeleverd bij Foto Schievink, Brederodelaan 17, 3353 GG, Papendrecht.

Uiteraard maakt de Sint op zijn schimmel een tocht door Papendrecht. Zijn route is als volgt:
vertrek tussen circa 13.30 en 14.00 uur vanaf de Pontonniersweg - Oude Veer - Veerweg - Weteringsingel - Muilwijckstraat - Rozenstraat - Goudsbloemstraat - Lange Tiendweg - Veerweg (oversteek Burgemeester Keyzerweg) - Cypressenlaan - Kastanjelaan - Parkeerplaats winkelcentrum Wilgendonk voorzijde - Kastanjelaan - Wieklaan (rotonde 2/4) - Molenlaan - Burgemeester Keyzerweg - Jan Steenlaan - Winkelcentrum Westpolder (verwachte aankomst ca. 15.00 uur). Ook dit jaar wordt de intocht mogelijk gemaakt door Tafelronde 140 Papendrecht en tal van sponsors en vrijwilligers. De ingezamelde sponsorgelden kwamen vorig jaar ten goede aan de Voedselbank, de Reddingsbrigade die altijd ondersteuning biedt tijdens de Sintintocht en een volière voor de kinderboerderij te Papendrecht. Ook dit jaar krijgt de opbrengst een goed doel.
Zie ook www.rt140.com

Werkzaamheden Burgemeester Keijzerweg
De werkzaamheden rond de Burgemeester Keijzerweg gaan donderdag 6 november de volgende fase van reconstructie in. Gedurende ca. vier weken is daarom de gehele zuidelijke baan tussen de rotonde en de N3 afgesloten. Verkeer van en naar de Kennedylaan is niet mogelijk.

Bruggen Molenlaan en Wieklaan
Maandag 10 november start de gemeente met het herstellen van de bulten in de Molenlaan en de Wieklaan. De asfaltdeklaag wordt verwijderd, de stootplaten van de brug worden opnieuw aangebracht, waarna de wegen worden voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag. De werkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag, verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

13 december: Wereldfeest in Interval
Hoe veelkleurig is Papendrecht? Welke nationaliteiten en welke culturen hebben we in Papendrecht? En hoe leven die andere culturen dan? Hoe wonen ze, hoe kleden ze zich, wat eten ze (en wat niet), waar houden ze van (en waarvan niet), welke gebruiken kennen ze (en welke niet)? Het antwoord op die vragen is te vinden op letterlijk en figuurlijk één groot kleurrijk feest waar zoveel mogelijk nationaliteiten laten zien, horen, proeven, enz. waarin hun cultuur uitblinkt.

Laat u meenemen naar andere werelddelen en andere sferen. Wanneer? Zaterdag 13 december 2008 tussen 19.00 en 01.00 uur Waar? Interval, Lange Tiendweg 8a, Papendrecht Het kleurrijke feest wordt ingeluid met een al even zo bonte lampionnenoptocht. In de optocht loopt een brassband voorop om de mensen in Papendrecht op te roepen voor het feest.

Ideeën voor het feest
Ú stelt zelf het feest samen, want ú bent de buurvrouw, het buurmeisje of de overbuurman. U laat de rest van nieuwsgierig Papendrecht zien in welk land u geboren bent en waar uw cultuur trots op is. Zo is er een eethuis waarin iedereen hapjes uit eigen land serveert. Het liefst mét recept en in de kleding uit het land van herkomst. U kunt een vergoeding voor de kosten van de hapjes krijgen. Als u het leuk vindt mag u aansluitend meedoen met de kleurrijke modeshow. Heeft u een goed idee? Wilt u meedoen? Meld dat dan vóór 28 november aan. Wilt u komen kijken en genieten? Dan zien wij u graag op zaterdag 13 december.

Wat is er nog meer te doen?
Het feest start met een lampionnenoptocht vanaf winkelcentrum De Meent. Er loopt een brassband voorop, die de mensen letterlijk wakker schudt voor het feest.
Een waarzegster voorspelt uw toekomst aan de hand van tarotkaarten. De avond wordt hartverwarmend geopend. Er zijn allerei muziekoptredens uit verschillende landen: Turks, Spaans, Cubaans, Afrikaans, Marokkaans en uiteraard ook uit Nederland.
Dansworkshops in het muziekcafé laten dansen uit verschillende landen zien. U wordt van harte uitgenodigd mee te dansen. Ook Nederland is te zien tijdens het Wereldfeest: van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 december kan er oer-Hollands geschaatst worden op een kunstschaatsbaan op de parkeerplaats bij Interval.

Wat kost het?
Niets, de entree is gratis, schaatsen ook trouwens. Waar kan ik me aanmelden om mij idee in te dienen en mee te doen? U kunt:
- bellen (078-641 89 11 en vragen naar Lisette Human)
- of mailen (communicatie@papendrecht.nl). Doe het wel vóór 28 november. Ook als u nog vragen hebt, kunt u daar terecht.

Vrijwilligerswerk leeft
Papendrecht overtreft zichzelf tijdens MADD
Bij de opening van Make A Difference Day (MADD) op zaterdag 1 november constateerde burgemeester De Bruin met onverhulde trots, dat die dag in Papendrecht zo'n 300 `pareltjes' zich inzetten om het `verschil te maken'. Het aantal vrijwilligers dat zich voor deze derde MADD had aangemeld, overtrof daarmee ruimschoots de aantallen van voorgaande edities.

Na de openingswoorden konden de spieren worden losgemaakt onder leiding van Jolanda Faro. De Knotkids zongen een toepasselijk lied en om 10.00 uur ging MADD echt van start. De scootmobielers vertrokken voor een tocht, de Knotkids zongen in het centrum nog even vrolijk door voor het winkelend publiek.

Feestelijk
Vrijwilligers van het Rode Kruis en de scouting gingen als begeleiding met de scootmobielers mee. In samenwerking met de dierenambulance en de kinderboerderij gingen een aantal vrijwilligers met knuffeldieren langs diverse woonvormen van mensen met een beperking. Een groep vrijwilligers ging samen met vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht wilgenknotten in het park De Noordhoekse Wiel. Schipperskoor De Pontonniers trad in de hal van het gemeentehuis op voor de bewoners van de
zorgcentra die door vrijwilligers werden begeleid. Zanger Maurice Schaap gaf op vrijwillige basis een wervelend optreden tijdens de lunch.
De Ecokids maakten samen met andere kinderen en vaste en vrijwillige begeleiders in de Gerbrandyresidence vetbollen en nootjes voor vogels en bezorgden die persoonlijk bij de bewoners. Bewoners van de verschillende locaties van de Stolpehove werden de hele middag verwend met leuke activiteiten. In de Wieken zijn herfststukjes gemaakt onder muzikale begeleiding van een vrijwillige pianist, er is taart gebakken met bewoners in de Waalburcht en in de Markt is een feestelijke bingo gehouden. In
het centrum was een informatiestand met vrijwilligers van het Rode Kruis, de Zonnebloem, de Dierenbescherming en Buurtbemiddeling. Belangstellenden konden hier informatie krijgen over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk.
Vier vrijwilligers hebben keihard gewerkt om tuinen winterklaar te maken bij inwoners die daartoe zelf niet mee in staat zijn. Ideeën voor 2009 welkom
Tijdens de afsluiting door wethouder Zaal - feestelijk omlijst werd door de Big Band ToBe Jazzed meldden zich al tientallen vrijwilligers om zich in te zetten voor de volgende MADD, die alweer op zaterdag 21 maart 2009 plaatsvindt. Dat betekent dat de werkgroep meteen weer aan de slag kan. Nieuwe ideeën bedenken en organiseren om nóg meer vrijwilligers kennis te laten maken met de veelzijdigheid van vrijwilligerswerk.

Wie goede ideeën heeft, kan contact opnemen met: Petra ter Meulen van het PAD/Steunpunt Vrijwilligerswerk (dinsdag, woensdag en donderdag, p.termeulen@pad.dwo.nl, t. 6428135 of Liesbeth van der Giessen van de gemeente Papendrecht,
l.vdgiessen@papendrecht.nl, t. 078-6418911. Kortom, MADD bezorgde vele inwoners van Papendrecht een grootse dag. Bovendien heeft de dag enkele vrijwilligers zó enthousiast gemaakt dat zij zich als vaste vrijwilliger hebben aangemeld. En dat is precies wat MADD beoogt. Daarnaast is de MADD-werkgroep, die ook
voornamelijk uit vrijwilligers bestaat, uitgebreid met enkele waardevolle krachten.

____________