Stadsdeel Amsterdam-Noord

Sawa's in Amsterdam-Noord

Maandag 17 november 2008 start de veenontwikkeling op de Volgermeerpolder. Dit gebeurt op symbolische wijze door het `enten' van het gebied met een forse kluit veensubstraat en veenmos door portefeuillehouder Kees Diepeveen van stadsdeel. Met de start van de veenontwikkeling start ook de transitie van de voormalige stortplaats naar een duurzaam veilig gebied met prachtige natte natuur. Op de nieuwe regenwatergevoede Volgermeerpolder komen zeldzame dieren af, zoals de noordse woelmuis, de ringslang, de zwarte stern en de lepelaar.

Grootste bodemsanering van Nederland op schema
De gemeente Amsterdam is opdrachtgever van de sanering, die met een oppervlakte van 100 hectare, de grootste van Nederland is. Op dit moment is 95% van de Volgermeer afgedekt met een eerste laag grond. In totaal is nu 1.800.000 kubieke meter grond aangevoerd en verwerkt. Dit is tweederde van de totaal benodigde hoeveelheid. Het project ligt daarmee op schema. Een groot deel van de grond is afkomstig van de Noord/Zuidlijn en andere Amsterdamse en regionale projecten. Over ruim twee jaar levert de aannemer een terrein op dat veilig betreden kan worden en waar bovendien een nat natuurgebied kan ontstaan. Op de leeflaag zal regenwater blijven staan tussen aangelegde dijkjes, waarin weer veenvorming plaats zal vinden. Dit zijn de zogenaamde sawa's.

Unieke methode
De veenontwikkeling is van belang, omdat het bijdraagt aan de versterking van het saneringsconcept. Mogelijk kan een goede veenlaag op termijn de functie van de folie overnemen. Het is voor het eerst dat deze `natural cap' wordt toegepast.

Historie
De voormalige vuilstortplaats Volgermeerpolder ligt in Amsterdam-Noord, vlakbij Broek in Waterland. Rond 1920 werd veen gewonnen uit de Volgermeer en de gaten werden met huisvuil opgevuld. Later, tussen 1960 en 1970, werden grote hoeveelheden chemisch afval gestort met hoge concentraties schadelijke stoffen, zoals dioxines en chloorbenzenen. In 1981 werd de stortplaats gesloten.

Meer informatie
Kijk op www.dmb.amsterdam.nl over de Volgermeerpolder. (Doorklikken naar `Projecten in de stad' en dan Volgermeerpolder)