Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Enschede 13 november 2008

'Kroniek van de wederopbouw' afgerond
Uniek historisch werk in kist veilig onder water in Roombeek

Drie boeken over de wederopbouw van de Enschedese wijk Roombeek worden maandag 17 november in een kist voor vijftig jaar onder de waterspiegel gebracht. Over een halve eeuw wordt de kist weer boven water gehaald. Daarin zitten de drie delen van de kroniek van de wederopbouw, een boodschap van Wethouder Bleker aan het gemeentebestuur over vijftig jaar, en een gedicht van de stadsdichter van Enschede. Met de verschijning van de derde kroniek 'Op locatie, Enschede na de Vuurwerkramp' is de ontstaansgeschiedenis van Roombeek van het eerste ontwerp tot aan nu vastgelegd.

De kroniek is voor Nederland uniek. Bij de start van de wederopbouw van de vuurwerkrampwijk kreeg Bernard Colenbrander, hoogleraar architectuurgeschiedenis, de opdracht om het gehele proces te volgen en te analyseren. Hij kreeg vrije toegang tot alle bronnen, overleggen en bijeenkomsten. Hierdoor is een historisch waardevol werk ontstaan.

Inhoud Kroniek
Het derde deel van de kroniek over Roombeek beschouwt de resultaten van acht jaar wederopbouw. Een logisch vervolg op het eerste deel waarin de nieuwe manier van stedenbouw in Roombeek is belicht, en het tweede deel waarin de hoofdrolspelers in beeld worden gebracht. De derde kroniek laat zien dat Roombeek een voorteken is van de post-VINEX wijk. Een wijk die met de herintroductie van functiemenging vanzelf een stedelijk karakter heeft gekregen. De verscheidenheid toont zich ook in de vrijheidsgraden die particulieren hebben bij het bouwen van hun eigen woning. De samenhang in de wijk wordt gewaarborgd door een strakke publieke ruimte. Roombeek is hiermee een voorbode van de stad in de 21e eeuw.

Onafhankelijke geschiedschrijving
In het begin van de wederopbouw werd vastgesteld dat er geen relevante literatuur te vinden is voor de aanpak van de wederopbouw in Roombeek. Het enige dat bruikbaar bleek, waren publicaties over Rotterdam na het bombardement in de oorlog, en enkele journalistieke bronnen. Omdat het projectbureau Roombeek een onafhankelijke registratie van alle feiten, besluiten en handelingen belangrijk vond, is de geschiedschrijver aangesteld.

Ceremonie
De 'Kroniek van de wederopbouw' kan worden gezien als dé complete geschiedkundige bron van dit stuk Enschede. Daarom wordt het boekwerk teruggebracht naar de echte bron van de wijk, de RoomBeek. In een bijzondere ceremonie worden de delen in een kist afgezonken, om na vijftig jaar weer omhoog gehaald te worden. Om dan te bezien of Roombeek haar belofte van vernieuwing definitief heeft kunnen waarmaken. Een duikploeg van de brandweer is aanwezig om het geheel in goede banen te leiden.
---