Gemeente Delft

Perstoelichting 'Oog voor vrijwilligers en mantelzorgers'

Geachte redactie,

Wethouder Dick Rensen geeft op maandag 17 november een perstoelichting over de nota 'Vrijwilligers en mantelzorgers 2009-2012'. U bent hierbij van harte welkom. In 'Oog voor vrijwilligers en mantelzorgers' formuleert de gemeente Delft ambiteuze doelstellingen.

Een groot deel van de Delftenaren zet zich al vrijwillig in voor de stad en ondersteunen kwetsbare groepen. Sommigen doen dat eenmalig, en anderen langduriger. De gemeente wil dat Delftenaren bekend zijn met de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen en dat vrijwilligers en organisaties elkaar weten te vinden. Ook is er is voor iedere wijk geld beschikbaar voor buurtbewoners om activiteiten te organiseren of de buurt wat meer aan te kleden.

Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Landelijk is 40% van het aantal mantelzorgers matig tot ernstig belast. In Delft gaat dat dan om ongeveer 3600 mantelzorgers. Zij moeten kunnen terugvallen op ondersteuning.

In 2009 is de mantelzorgondersteuning geregeld bij het Startpunt Wonen Zorg Welzijn. Er komt meer nadruk op de integrale indicatie. De mantelzorg wordt geïndiceerd zodat naast de hulpvrager ook de mantelzorger in beeld komt. Met de mantelzorgindicatie is vooraf zichtbaar welke ondersteuning nodig is als de mantelzorger tijdelijk geen zorg kan verlenen.

Werkende mantelzorgers moeten hun zorgtaken op de werkvloer bespreekbaar kunnen maken en dat zij hun werk en zorgtaken op een verantwoorde manier kunnen combineren.

Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. In het meerjarenbeleidsplan WMO 2008-2011 zijn de uitgangspunten voor het gemeentelijke beleid geformuleerd voor de komende vier jaar. De nota 'vrijwilligers en mantelzorgers 2009-2012' geeft hier een verdere invulling en uitwerking aan.

De perstoelichting vindt plaats op maandag 17 november 2008 van 14.00 - 14.30 uur op de 9e verdieping van de Torenhove, Martinus Nijhofflaan 2, in Delft.

Voor meer informatie over de toelichting kunt u contact met mij opnemen via telefoonnummer (015) 260 2489.

Met vriendelijke groet,

Karin Hogervorst
Gemeente Delft
Communicatieadviseur