Raad van State


maandag 17 november 2008

11.00 uur

Zitting over het gedoogbesluit dat het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft genomen ten aanzien van AKG Aufderhaar Kunststofgroep aan de Kalkwijk in Vroomshoop. Het gaat om het gedogen van de overtreding van de geluidvoorschriften door het kunststofverwerkende bedrijf. Aangezien een verzoek van het bedrijf om de geluidvoorschriften te wijzigen bij het college in behandeling is, heeft het college besloten de overtreding te gedogen. In de voorschriften zullen iets ruimere geluidsnormen komen te staan. Verder moet het bedrijf een aantal maatregelen treffen om nog meer geluidsoverlast tegen te gaan. Eerder legde de provincie het bedrijf nog een dwangsom op vanwege de overtreding. Een aantal omwonenden vreest voor een toename van geluidsoverlast. Daarom zijn zij het niet eens met het gedoogbesluit en verzoeken zij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200807768/2)

12.15 uur

Zitting over de exploitatievergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend aan Recreatie-landgoed De Valouwe en Bospark Beekbergen voor twee kampeerterreinen aan de Lage Bergweg en Hoge Bergweg in Beekbergen. In de vergunningen is bepaald dat het vloeroppervlak van de stacaravans op de terreinen niet groter mag zijn dan 55 m2. Eerder mocht het vloeroppervlak van de caravans nog 75 m2 zijn. Beide kampeerterreinen zijn het niet met dit voorschrift eens. Zij stellen schade te hebben geleden doordat zij minder hebben kunnen omzetten. De Raad van State vernietigde in augustus 2004 eerder de vergunningen die het gemeentebestuur aan De Valouwe en Bospark Beekbergen had verleend, omdat de gemeente beter had moeten kijken naar de investeringen die beide kampeerterreinen al hadden gedaan of nog moesten doen. Die uitspraak is onder zaaknummer 200400208/1 te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur nieuwe vergunningen verleend. (zaaknummer 200802392/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Retsel-Noord, Heeswijk-Dinther" van de gemeente Bernheze. Het plan voorziet in uitbreiding van het bedrijventerrein. Een agrariër die tegenover het terrein woont vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de zogenoemde 'hindercirkel' van zijn boerenbedrijf. Hij vreest dat de bedrijven op het terrein last zullen hebben van de stank die van zijn bedrijf afkomstig is en dat hij doordoor in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt. Verder vreest een aantal omwonenden voor verkeersoverlast en geluid- en lichthinder als gevolg van de uitbreiding van het bedrijventerrein. De Raad van State heeft in januari 2003 een eerder besluit van de provincie over het bestemmingsplan gedeeltelijk vernietigd en alsnog zelf goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan. De reden hiervoor is dat het provinciebestuur niet goed had gemotiveerd hoe de hindercirkel voor het bedrijventerrein moest worden bepaald. Die uitspraak is onder zaaknummer 200202085/1 te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vastgesteld, dat de provincie heeft goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit komt op deze zitting aan de orde. (zaaknummer 200802305/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.