Twynstra Gudde


De facility management markt groter dan ooit

Totale marktomvang facility management meer dan 40 miljard

De totale marktomvang van facility management is vorig jaar voor het eerst boven de 40 miljard euro gekomen. De totale marktomvang bedroeg in 2007 40,9 miljard euro (5,9% van het BNP) en is daarmee in twee jaar met 3 miljard euro gestegen en daardoor groter dan ooit. De groei in het uitbesteden van facilitaire diensten zet door. De facilitaire dienstverleners zagen gezamenlijk hun omzet in 2007 stijgen tot 25,6 miljard euro. Het uitbestedingspercentage bedroeg daarmee 63% en is met 1,5 procentpunt gestegen ten opzichte van 2005. De facilitaire aanbieders voorzien in meer dan 390.000 arbeidsplaatsen.

Toename van grote spelers in facilitaire markt
De facilitaire markt is in beweging. De facilitaire aanbieders groeien door het doorzetten van de trend van uitbesteden. De grote, internationale dienstverleners zoals ISS, Sodexo, Securitas, GTI krijgen meer grip op de markt doordat multinationals zoals Akzo, Philips en Hewlett Packard steeds vaker facilitaire diensten op Europees of wereld niveau uitbesteden.

Economische situatie van invloed op facility management Met het oog op de huidige economische situatie, en een verwachte recessie is het de verwachting dat het uitbesteden van facilitaire diensten een verdere vlucht zal nemen. Uit ervaring blijkt dat uitbesteden van facilitaire diensten in veel gevallen tot kostenverlaging leidt.

Over het onderzoek
In het najaar van 2008 heeft organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, in opdracht van beroepsvereniging Facility Management Nederland, een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de omvang en de belangrijkste trends en ontwikkelingen die spelen in de facility management markt in Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in een publicatie, met als titel: De Nederlandse facility management markt 2008, een overzicht van cijfers, trends en ontwikkelingen.




Twynstra Gudde