Heifer wil euro 250.000 bijeenbrengen met "Boer zoekt Koe" campagne


Kerstcampagne helpt arme boeren zichzelf te helpen

ROOSENDAAL, 20081128 -- Stichting Heifer Nederland vraagt haar donateurs en geïnteresseerden om samen het recordbedrag van euro 250.000 euro bijeen te brengen. Hiermee ondersteunen zij arme boerengezinnen in Afrika en Oost-Europa, die daar trainingen, vee en nazorg voor krijgen. Doneren kan via de speciale actiesite: http://www.boerzoektkoe.nu/.

"Elk jaar rond kerst heeft stichting Heifer een kerstcampagne waarin wij onze donateurs om steun vragen. Dit jaar wil Heifer het belang van de steun van onze donateurs extra benadrukken en leggen we de lat nog iets hoger", aldus Joep van Mierlo, directeur van Stichting Heifer Nederland. "Wij hopen dat onze donateurs ons willen helpen om 2008 goed af te sluiten en in één keer een groot aantal gezinnen in verschillende landen te steunen met hun gift."

Van Mierlo: "De koe staat hierbij symbool voor alle diersoorten zoals kippen, geiten, varkens maar ook bijen, konijnen, schapen en zelfs voor de bomen die Heifer geeft aan deze gezinnen. We hebben voor de koe als symbool gekozen omdat "Heifer" het engelse woord is voor "drachtige jonge koe". Heifer werkt vanuit de behoeften van de boeren en besluit samen met hen welk dier het beste past bij de boer, het land en de omstandigheden.

Wat betekent een koe voor een arm gezin?
Het gezin krijgt een drachtige koe, zodat zij snel melk geeft. Een deel hiervan drinkt het gezin zelf, waardoor de kinderen meer vitaminen en mineralen binnen krijgen. Door melk toe te voegen aan het dieet, groeien deze kinderen gezonder en sterker op; zij hebben meer weerstand en meer energie. De overgebleven melk verkoopt men, of het gezin maakt er kaas of yoghurt van en verkoopt deze. Van dit inkomen betaalt het gezin schoolgeld voor de kinderen, medicijnen en kleding. Een koe zorgt dus voor gezonde voeding, een inkomen en maakt zo onderwijs voor de kinderen mogelijk.

Levende Lening
De boer krijgt deze koe niet zomaar, hij sluit een contract met Heifer af. Daarin staat dat de koe een Levende Lening is aan de boer, die hij moet "afbetalen". Dit doet hij door het eerstgeboren vrouwelijke kalf door te geven aan een volgend boerengezin in zijn gemeenschap die de trainingen heeft doorlopen. Zo herhaalt de gift zich en heeft een campagne als de "Boer zoekt Koe" een extra grote impact.
Het gezin dat de koe heeft gekregen verandert zo van een gezin dat steun ontvangt, in een gezin dat zelf steun geeft aan een ander, iets wat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van het hele gezin vergroot.

Wat doet stichting Heifer?
Stichting Heifer Nederland steunt arme boerengezinnen in ontwikkelingslanden door hen vee, zoals kippen, geiten of koeien te geven. Het gezin bereidt zich goed voor op de komst van hun dier of dieren. Zij bouwen een goede stal, planten veevoer aan en volgen trainingen.
Deze trainingen gaan altijd uit van de al bij de boeren aanwezige kennis en wordt aangevuld met kennis van onze lokale Heifer partners en nieuwe inzichten. Heifer geeft ook nazorg, onze lokale partners houden contact met de boeren, organiseren nieuwe trainingen en opfriscursussen. Bij elk project zijn dierenartsen aanwezig die de boeren met raad en daad bijstaan.
Hiermee wil Heifer deze mensen deze mensen steunen om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

www.heifer.nl





Ingezonden persbericht