Ackermans & van Haaren


Embargo tot 17 november 2008 - 7.30 u. Antwerpen, 17 november 2008

Tussentijdse verklaring bij de gang van zaken van de voornaamste deelnemingen ­ Derde kwartaal 2008

(Gereglementeerde informatie in de zin van het koninklijk besluit van 14 november 2007)

BOUW, BAGGER EN CONCESSIES
Dankzij een quasi volledige bezetting van haar vloot in het derde kwartaal blijven de omzet en winstdoelstellingen van DEME voor het hele boekjaar gehandhaafd. Vele nieuwe contracten hebben geleid tot een stijging van orderboek tot 2.306 miljoen euro per einde oktober 2008 (versus 1.946 miljoen euro per 30.06.08).

De voornaamste nieuwe contracten na 30 juni 2008 betreffen
· Port Rashid (Dubai): een contract van 390 miljoen euro voor landwinning en uitbreiding van Port Rashid, waar woongelegenheid en faciliteiten voor recreatie worden gebouwd voor 200.000 personen. Dit contract wordt uitgevoerd in tijdelijke vereniging met Boskalis.
· London Gateway Port: de ontwikkeling van een groot nieuw havengebied aan de Thames in het Verenigd Koninkrijk. Dit project van in totaal 400 miljoen GBP zal in tijdelijke vereniging met Laing O'Rourke worden uitgevoerd.

· Amoras: een belangrijke opdracht voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van een slibverwerkings- en bergingssyteem in de Antwerpse haven. Dit werk van 400 miljoen euro wordt voor de helft uitgevoerd door DEME.
· Zuid-Amerika: baggerwerken in Manzanillo (Mexico) als deel van de aanleg van een LNG- terminal en een nieuw contract voor het baggeren van de toegangsgeul tot een nieuwe containerterminal in Panama. Deze beide contracten vertegenwoordigen samen een bedrag van 40 miljoen euro.

· Azië: nieuwe contracten voor baggerwerken in Taiwan en een milieubaggerwerk op de Filippijnen voor samen 100 miljoen euro.

In het licht van deze gunstige evolutie van het orderboek bestudeert DEME verdere investeringen in haar vloot, binnen de grenzen van het vroeger aangekondigde investeringsplan.

Bij ALGEMENE AANNEMINGEN VAN LAERE droegen alle dochtervennootschappen positief bij. Het orderboek kon op peil gehouden worden dankzij nieuwe werven in o.m. Vilvoorde, Machelen en Zoetermeer (Nederland).

VASTGOED & AANVERWANTE DIENSTEN
Bij de vastgoedbevak LEASINVEST REAL ESTATE bleef de reële waarde van de vastgoedportefeuille nagenoeg constant op 487,0 miljoen euro. Inclusief de projectontwikkelingen bedroeg de totale waarde 513,3 miljoen euro (vs. 502,7 miljoen euro per 30.06.08). De bezettingsgraad bleef op een zeer hoog niveau van 97,30% (vs. 97,06% op het einde van het tweede kwartaal) en het huurrendement bedroeg 7,20% (vs. 7,15% per 30.06.08).

In het derde kwartaal werd een kantoorproject van 1.585 m² gekocht in de stad Luxemburg. Er werden ook bijkomende investeringen gedaan in het lopende project Bian in Luxemburg.

De ontwikkelingsactiviteiten van EXTENSA ondervinden duidelijk een vertraging van de vraag naar nieuwbouwpercelen. Dankzij de lage boekwaarde van de grondenvoorraad en een aantal nieuwe vergunningen, heeft de landontwikkelingsactiviteit in België een laag risicoprofiel en behoudt zij haar recurrent winstkarakter.

De vergunningen voor de verdere ontwikkeling van de Tour & Taxis-site zijn in volle voorbereiding, mede in de context van een eerste project voor de Brusselse milieumaatschappij BIM/IBGE van 16.000 m². In Roemenië wordt het shoppingcenter in Focsani in het vierde kwartaal opgeleverd. De start van de verkoop van het residentieel project in Istanbul (Turkije) werd met enkele maanden verdaagd omwille van de lokale marktomstandigheden.

FINANCIËLE DIENSTEN
Niettegenstaande de uiterst volatiele financiële markten en de aanhoudende onrust in de financiële sector konden zowel Bank Delen als Bank J.Van Breda & C° in het 3de kwartaal een sterke commerciële groei realiseren.

Per 30.09.08 bedroegen de aan BANK DELEN toevertrouwde activa 10.889 miljoen euro (tov 11.293 miljoen euro per 30.06.08 en 12.126 miljoen euro per 31.12.07). Rekening houdend met het neerwaarts beurseffect over de eerste 9 maanden van 2008 impliceert dit een belangrijke netto-aangroei van nieuwe toevertrouwde activa.

Over de eerste 9 maanden van 2008 steeg het eigen vermogen van Bank Delen van 246 miljoen euro tot 271 miljoen euro.

Bank Delen belegt haar eigen activa bijna uitsluitend in overheidspapier op korte termijn.

Ook BANK J.VAN BREDA & C° blijft commercieel sterk presteren bij haar doelgroepcliënten van ondernemers en vrije beroepen. Het totaal door cliënten belegd vermogen steeg tot 4.940 miljoen euro per 30.09.08 (tov 4.827 miljoen euro per 30.06.08 en 4.701 miljoen euro per 31.12.07). Het totaal volume deposito's steeg in het derde kwartaal met 5% tot 2.063 miljoen euro (of +9% over de eerste 9 maanden van 2008), en bij de buitenbalansbeleggingen compenseert de instroom het negatieve beurseffect.

Over de eerste 9 maanden van 2008 steeg het eigen vermogen van Bank J.Van Breda & C° van 207 miljoen euro tot 224 miljoen euro.

Ook Bank J.Van Breda & C° belegt haar beleggingsportefeuille traditioneel uiterst conservatief, en bijna uitsluitend in overheidspapier. Bank J.Van Breda & C° verleent uitsluitend kredieten aan doelgroepcliënten met wie ze een duurzame en globale relatie onderhoudt. Bovendien zijn deze kredieten zeer gediversifieerd qua bedragen en debiteuren. De afschrijvingen voor kredietverliezen blijven dan ook in het 3de kwartaal zeer beperkt.

De niche-benadering van beide banken en de traditioneel uiterst voorzichtige beleggingsstrategie hebben ervoor gezorgd dat noch Bank Delen noch Bank J.Van Breda & C° enig `subprime' papier of andere `toxische' producten in portefeuille hebben.

PRIVATE EQUITY
De private equity-deelnemingen blijven globaal een belangrijke, alhoewel lagere, bijdrage leveren tot het groepsresultaat. De impact van de financiële crisis op het consumentenvertrouwen en de economische groeivertraging die intussen duidelijk evolueert naar een diepgaande recessie, hebben zich in de loop van het derde kwartaal immers vertaald in een daling van de omzet en operationele winst van een aantal industriële deelnemingen.

AvH & Subholdings
De netto-thesauriepositie van AvH bedroeg per 30.09.2008 nog 171,7 miljoen euro (tov 207,6 miljoen euro per 30.06.08). De evolutie wordt hoofdzakelijk verklaard door de daling van de marktwaarde van de geldbeleggingen in KBC en Fortis met 31,6 miljoen euro. Op basis van de recente koersevolutie bij Fortis verwacht AvH een totale negatieve impact op de resultaten van het boekjaar 2008 van ongeveer 44 miljoen euro (hetzij 1,3 euro per aandeel AvH).

Vooruitzichten 2008
Ackermans & van Haaren verwacht voor het hele jaar 2008 nog steeds een behoorlijk operationeel groepsresultaat te kunnen realiseren, o.m. dankzij de sterke baggerconjunctuur en de goede commerciële prestatie van haar banken. Intussen laten de gevolgen van de verzwakking van de economische conjunctuur zich ook voelen bij de meeste groepsdeelnemingen.

Kalender 2009
6 maart 2009 bekendmaking jaarresultaten 2008 18 mei 2009 tussentijdse verklaring Q1 2009 25 mei 2009 gewone algemene vergadering 27 augustus 2009 halfjaarresultaten 2009 16 november 2009 tussentijdse verklaring Q3 2009

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren : bouw,bagger en concessies (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - Algemene Aannemingen Van Laere, een toonaangevende aannemer in België), vastgoed en aanverwante diensten (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedbevak met ongeveer 480 miljoen euro vastgoedactiva in portefeuille ­ Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België, Luxemburg en Centraal-Europa), private banking (Bank Delen, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België ­ Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), en private equity (Sofinim, één van de grootste risicokapitaalverschaffers in België, en GIB). De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en vanaf 23 juni ook in de Europese DJ Stoxx 600.

Website
Alle persberichten van AvH en haar belangrijkste groepsvennootschappen evenals de `Investor Presentation' kunnen ook geraadpleegd worden op de AvH website : www.avh.be. Geïnteresseerden die de persberichten via e-mail wensen te ontvangen moeten zich inschrijven via deze website, rubriek `Nieuws'.

Voor bijkomende informatie kunt u telefonisch terecht bij: Luc Bertrand
CEO - Voorzitter van het Executief Comité
tel: +32.3.231.87.70
e-mail: dirsec@avh.be

Jan Suykens
Lid van het Executief Comité
tel: +32.3.897.92.36
e-mail: dirsec@avh.be

Tom Bamelis
Lid van het Executief Comité
tel: +32.3.897.92.42
e-mail: dirsec@avh.be


---- --